Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 12. studenoga 2022.

Zamjenica župana Jasna Petek podsjetila je da je natječaj za dodjelu stipendija bio otvoren od 23. rujna do 8. listopada i to u tri kategorije: za darovite učenike, za učenik u težoj životnoj situaciji i za deficitarna zanimanja i to: zidar, instalater grijanja i klimatizacije, strojobravar, keramičar, vodoinstalater, stolar, konobar, kuhar, tesar, soboslikar, elektroinstalater i vozač motornog vozila. Na natječaj je stigla 321 molba, 15 više od prošle godine, od čega u kategoriji za darovite 82, u B kategoriji 146 i u C već spomenute 124 molbe. ”Povjerenstvo je predložilo Županu da se za A kategoriju dodijeli 30 stipendija, za B kategoriju 30 i za C 124, dakle ukupno 184 stipendije“ – kazala je zamjenica župana Petek te naglasila da u deficitarnom području od prošlih godina ima još 130 stipendija, tako da ukupno trenutno ima 314 učenika i učenica stipendista Krapinsko-zagorske županije. Učeničke stipendije u A i B kategoriji se dodjeljuju za jednu školsku godinu i iznose 400 kuna, a kategoriji deficitarnih zanimanja dodjeljuju se do kraja školovanja po 500 kuna, uz uvjet redovnog završavanja razreda.

Župan Željko Kolar je posebno izrazio zadovoljstvo brojem dodijeljenih stipendija za deficitarna zanimanja. „Unaprijed možemo reći da svi oni imaju osiguran posao na području Krapinsko – zagorske županije i rast plaća u obrtničkim zanimanjima je izuzetno velik. Naime, prije pet do šest godina je prosječna plaća u Zagorju bila negdje oko 17. mjesta, a sada se nalazimo među prvih pet po visini prosječne plaće u Republici Hrvatskoj i to su mladi ljudi prepoznali. Naša zajednička akcija s Obrtničkom i gospodarskom komorom i Zavodom za zapošljavanje, a u sklopu koje obilazimo sedme i osme razrede svih naših osnovnih škola te učenicima i učenicama, ali i njihovim roditeljima prezentiramo koja su to strukovna deficitarna zanimanja, koje uvjete školovanja će imati u našim srednjim školama i koje benefite kroz naše stipendije, urodila je plodom. Na nama je da stvaramo uvjete da se ta djeca mogu ovdje u našoj županiji zaposliti i ono najvažnije da ostanu živjeti na našem području i ovdje formirati svoju obitelj.“ – pojasnio je župan Kolar te najavio kako će uskoro biti objavljen i natječaj za dodjelu 60 studentskih stipendija.

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Nenad Kučiš zahvalio je županiji na čelu sa Županom na stipendijama. ”Obrtnička komora i Županija imaju odličnu suradnju po pitanju obrazovanja. Svake godine provodimo zajednički prezentaciju deficitarnih zanimanja po osnovnim školama kako bi ih približili učenicima sedmih i osmih razreda. Velika je stvar što županija potiče upisivanje djece u deficitarna obrtnička zanimanja. Svi znamo kako danas imamo problem s kvalitetnom radnom snagom, pa je lijepo vidjeti da će ove godine 124-oro učenika i učenica dobiti stipendiju koja puno znači roditeljima a i djeci. Učenici koji će završiti školovanje za deficitarna zanimanja nisu samo kvalitetna radna snaga, nego su to i naše kolege budući obrtnici. Obrtnička zanimanja danas su jako dobro plaćena i uz trud i usavršavanje, može se postići puno u životu” – poručio je predsjednik Kučiš.


Fotogalerija