Zagorje
Bajka na dlanu

Druga državna izložba izvornih pasmina peradi u Republici Hrvatskoj

Datum objave: 14. veljače 2014.

Jučer je u prostorijama Krapinsko-zagorske županije održan prvi sastanak organizatora i suorganizatora 2. Izložbe izvornih pasmina peradi u Republici Hrvatskoj, na kojem su prisustvovali predstavnici Hrvatske poljoprivredne agencije, Agronomskog fakulteta, kao i gradonačelnik Grada Klanjca Zlatko Brlek, predsjednik Udruge koka hrvatica Krapinsko-zagorske županije Božidar Županić, predsjednik Udruge uzgajivača zagorskog purana Boris Vrhovski te predstavnici Krapinsko-zagorske županije Snježana Murr i Luka Čuljak.

Prva izložba izvornih pasmina peradi Republike Hrvatske održana je 24. studenog 2013. godine u Varaždinu. Cilj ove izložbe bio je pokazati, ali i sačuvati jedinstveno genetsko naslijeđe izvornih i zaštićenih pasmina koje su stvarane stotinama godina na poljoprivrednim gospodarstvima, a njihov suživot s čovjekom i podnebljem učinio ih je važnom sastavnicom genetskog i kulturnog nasljeđa.

Na području Krapinsko-zagorske županije tradicionalno se uzgaja zagorski puran na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koji su organizirani u Zadrugu Puran zagorskih brega koja je nositelj oznake zemljopisnog podrijetla naziva “Meso zagorskog purana”, no sve je veći broj i drugih izvornih pasmina peradi koje se uzgajaju na poljoprivrednim gospodarstvima diljem županije.

Prepoznavši važnost rada i rezultate članova udruga uzgajivača zagorskog purana i koka hrvatica Krapinsko-zagorska županija prihvatila je zajedno s Gradom Klanjcem domaćinstvo organiziranja 2. državne izložbe izvornih pasmina peradi Republike Hrvatske. Na sastanku je utvrđen 26. listopad 2014. godine (nedjelja) kao datum održavanja izložbe i Grad Klanjec kao mjesto njenog održavanja te su okvirno utvrđene aktivnosti koje treba provesti da bi se izložba održala. Sudionike sastanka primio je i  župan Željko Kolar koji je dao punu podršku organizaciji ove Izložbe.