Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 17. kolovoza 2021.

Vrijednost projekta “Zaželi, ostvari” je 560 tisuća kuna. Projekt je trajao 14 mjeseci te je kroz njega je zaposleno 9 žena za 42 korisnika. Projekt Prilika za bolji život trajat će 20 mjeseci i vrijednost mu je 1,3 milijuna kuna. Zamjenica župana Jasna Petek ovom je prilikom istaknula kako je Udruga osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije iz Zlatara izuzetno vrijedna udruga, koja provodi niz projekata na korist svojih članica i članova, kao i šire društvene zajednice.

PROJEKT ZAŽELI – OSTVARI

Projekt Zaželi, osim što je izuzetno koristan, jako je i emotivan. Zapravo, na završnim konferencijama vidimo koliko je teško za korisnike prekinuti njegovu realizaciju. To znači da se osiguravanjem gerantodomaćica zaista provodi jedna sjajna usluga. Ono što bi trebalo napraviti je da se ne dozvoli vremenski prazan prostor između provedbe dva projekta s istom namjenom, nego da se jedan natječaj nadovezuje na drugi odnosno da se ta odlična usluga financira u kontinuitetu“ – naglasila je zamjenica župana Jasna Petek.

Predsjednica Udruga osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije Zdenka Valjak, ujedno voditeljica projekata Zaželi – ostvari istaknula je kako su kroz ovaj projekt na izuzetno vrijednim poslovima zaposlene žene koje su bile dugotrajno nezaposlene i na neki način isključene iz zajednice. „Zaposleno je 9 žena za 42 korisnika, među kojima 4 žene starije od 50 godina i jedna žena od 29 godina koja se odlučila za ovaj posao. Projekt je trajao 14 mjeseci, gerontodomaćice su završile s radom 31. srpnja, a uskoro završava i sam projekt“ – rekla je voditeljica projekta Valjak te istaknula kako postoje preveliki prekidi od projekta do projekta te da se žene u tom međurazdoblju vraćaju na burzu rada, dok korisnicima teško pada gubitak osobe koja im je dolazila dva, tri puta tjedno i pomagala mu na razne načine.

Načelnica Općine Mače Mladenka Mikulec Šimunec navela je kako su područja Općine Mače obuhvaćeno 11 korisnika i zaposlene su četiri žene, dok je s područja Grada Zlatara obuhvaćeno 20 korisnika i zaposlene su dvije žene. „Ovakvi projekti su izuzetno potrebni. To mogu najbolje potvrditi sami korisnici, kao i teže zapošljive žene koje su preko njih zaposlene“ – kazala je načelnica Mikulec Šimunec.

Zajedno sa svojim korisnicima proživljavali smo i dobre i loše trenutke. Naš posao je prvenstveno psihološki i u tome se jednostavno treba naći. Osobe s invaliditetom, stari i bolesni ljudi se uz nas vežu kao za svoje najmilije. Znači mi smo im doktori, psiholozi, kućne pomoćnice… Mi smo im zapravo sve, tako da rastanak na kraju projekta zapravo za njih predstavlja pravu katastrofu“ – naglasila je Anita Mutak, jedna od djelatnica na projektu Zaželi – ostvari.

PRILIKA ZA BOLJI ŽIVOT

Prilika za bolji život je 1.295.960 kuna vrijedan projekt s ciljem razvoja usluga osobne asistencije za osam korisnika. Projekt će trajati 20 mjeseci te se provodi u partnerstvu s Društvom osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije iz Čakovca. Za korisnike koji će dobiti osobnog asistenta četiri sata, pet dana u tjednu, to znači veću socijalnu uključenost u život zajednice, smanjenu izoliranost jer je nažalost većina osoba s invaliditetom izolirana, a ovime imaju priliku za bolji i kvalitetniji život“ – rekla je predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Krapinsko-zagorske županije Zdenka Valjak.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je kako uslugu osobne asistencije provode mnoge udruge na području Krapinsko-zagorske županije te da ona osobama s invaliditetom uistinu pruža kvalitetniji život i bolju inkluziju u društvenu zajednicu.

Partner u ovom projektu je i Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije Miljenka Radović, koja je izjavila je kako udruga sa sjedištem u Čakovcu pruža usluge osobne asistencije za 32 korisnika. „Usluga osobne asistencije je jedna od najkvalitetnijih usluga koje može dobiti osoba si invaliditetom, a mogu ju dobiti samo osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta“ – kazala je predsjednica Društva osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije.

 

 


Fotogalerija