Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 24. veljače 2016.

Agroeduca je 2,5 milijuna kuna vrijedan projekt obrazovanja odraslih koji je financiran novcem iz Europskog socijalnog fonda. Projekt provode Srednja škola Bedekovčina, Gospodarska škola u Čakovcu i Prirodoslovna škola Karlovac. Zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek je na početku predstavljanja dobrodošlicu u Krapinsko-zagorsku županiju zaželio profesorima partnerskih škola iz Čakovca i Karlovca te potom podsjetio da je SŠ Bedekovčina proteklih godina uspješno provela više projekata za dobrobit zagorskih poljoprivrednika i poljoprivreda. „Svi smo mi svjesni da je za uspješno bavljenje poljoprivredom potrebno stalno usavršavanje. Mjere ruralnog razvoja Krapinsko-zagorske mjere naglasak stavljaju baš na edukaciju i zato mi je osobito je drago štos se na to orijentirala i Agroeduca. U sklopu projekta besplatno će se educirati stotinjak zagorskih poljoprivrednika što predstavlja novi doprinos našoj zagorskoj poljoprivredi“ naglasio je zamjenik župana Ferek-Jambrek i zahvalio ravnatelju Zlatku Radmanu i svim djelatnicima SŠ Bedekovčina na novom iskoraku u pomaganju zagorskim poljoprivrednicima.

Projekt Agroeduca provodi Gospodarska škola u Čakovcu zajedno sa Srednjom školom Bedekovčina i Prirodoslovnom školom Čakovec. Ravnatelji SŠ Bedekovčina Zlatko Radman i GŠ Čakovec Renato Vinko ovom su prilikom istaknuli da njihove škole njeguju kvalitetnu suradnju na više projekata, od kojih je najnoviji Agroeduca. Njegovom provedbom će se izraditi 3 standarda zanimanja (voćar, vinogradar, vinar), 1 standard kvalifikacije (vinar), modernizirati 3 postojeća programa (vinogradar, voćar, cvjećar), kreirati 3 nova programa koji su nastavak osnovnih (vinar, voćar integrirane proizvodnje i tradicionalne prerade voća, aranžer cvjetnih instalacija), a 40 nastavnika partnera usavršit će svoje kompetencije u 19 radionica i seminara.

Na predstavljanju je istaknuto da se većina postojećih obaveznih edukacija naplaćuje pa su upravo ovakvi projekti prilika za besplatno stjecanje novih kompetencija i veće zapošljavanje. Ovim će se projektom ciljna skupina nezaposlenih i neaktivnih osoba, njih ukupno 280 iz tri županije, educirati  za voćare, voćare integrirane proizvodne i tradicionalne prerade u OPG-u, vinogradare, vinare za OPG, cvjećare te aranžere cvjetnih instalacija i prostora. Za svako od ovih zanimanja planira se osposobiti najmanje 20 polaznika. U Bedekovčini se planira edukacija po moderniziranim programima za voćara, cvjećara i vinogradara, te po novim programima za voćara i vinara. Osim koristi za polaznike, ovaj projekt će educirati i poboljšanjem kompetencija djelatnika škola koje provode projekt, kao i poboljšanjem njihovih materijalnih uvjeta.

Kako bi sve ovo bilo moguće dio dobivenih sredstva će e utrošiti za osiguranju materijalnih uvjeta, odnosno nabavom novog učioničkog namještaja, informatičke opreme te strojeva i alata poput trimera, motorne prskalice, kresača grana, lopata, štiharica, grablji i vinogradarsko voćarskih škare.

U sklopu provedbe projekta planiraju se i brojne aktivnosti: se unaprjeđenje osiguranja sustava kvalitete rada i samovrjednovanja u partnerskim školama; organizacija konferencije “Cjeloživotno učenje u poljoprivredi„, okruglog stola na temu “Mogućnosti zajedničke provedbe obrazovanja odraslih u poljoprivrednim školama„; stručne ekskurzija – primjeri dobre prakse,  radionice izrade oglednih nastavnih materijala i priručnika za kombinirano i učenje na daljinu te izrada  e-priručnika za kombinirano i učenje na daljinu.

Na predstavljanju projekta bili su i načelnik Bedekovčine Darko Ban, načelnik Mača Stjepan Sokolić, predstojnica  PU HZZ Krapina Mirjana Jurman te brojni predstavnici poljoprivrednog sektora iz Bedekovčine i cijele Krapinsko-zagorske županije.


Fotogalerija