Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 23. svibnja 2023.

Cilj Etno festivala – KAJkaonice je očuvanje zavičajnih tj. mjesnih govora kajkavskog govornog područja i njegovanje svijest o zavičajnoj pripadnosti. Na festivalu su nastupili dramskim igrama nastupili učenici OŠ Marija Bistrica, OŠ Kumrovec, COO Zajezda, polaznici Dječjeg vrtića Budinščina te učenici OŠ Vladimir Nazor Budinščina. U sklopu festivala održana je i  prodajna izložba školske zadruge Mašlinek te učenika iz COO Zajezda, a u programu su sudjelovale članice Udruge Gotali sa prikazom tradicijskih običaja, majstor Zvonimir Majdak sa svojim tradicijskim igračkama te učiteljica Ljubica Vuk-Šavorić koja je na ovogodišnjim 15. babičinim kolačima osvojila dvije nagrade.

KAJkaonica je održana pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske  županije i Općine Budinščina te su ga osobno pratili zamjenica župana Jasna Petek i načelnik Radovan Hercigonja. -Za očuvanje našeg KAJA velika je uloga roditelja, učitelja, odgojitelja, djedova i baka jer da bi djeca mogla pričati na „kaju” potrebno ih je i učiti tome. Zato, djeco, tancajte na kajkavske popevke, pišite na „kaju”, govorite „kaj”. Ljudevit Gaj rekao je da je narod bez „kaja” kao tijelo bez kosti, a ja bih rekla da je kao tijelo bez duše. Zato, zibajte u svojoj duši naš „kaj” – poručila je zamjenica župana Jasna Petek.

„Primarni smisao i cilj „KAJkaonice” je njegovanje zavičajnih, odnosno mjesnih govora uz izričaj, govorništvo i sve što ide uz jezik“ – istaknula je ravnateljica OŠ Vladimir Nazor Budinščina Renata Kreber Mikšaj, dok je načelnik Hercigonja kako svi zajedno moramo čuvati našu riječ i sve ono što smo naučili od odgovora. „Bez obzira kud nas odnese život, posao, uvijek se moramo sjetiti tko smo i od kud smo, a naš „kaj” uvijek nam mora biti u srcu“ – istaknuo je načelnik Hercigonja.