Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 7. svibnja 2010.

Ovogodišnji EU tjedan u našoj je županiji završen danas dodjelom nagrada najboljima na literarnom natječaju koji je za temu imao borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti.
Povjerenstvo – u kojem su članovi bili Vlasta Horvatić Gmaz, Ivan Lamot i Helena Matuša – dodijelilo je tri nagrade u kategoriji osnovnih škola – prvo mjesto pripalo je učenici oroslavske osnovne škole Josipi Mrzljak, drugo učenici Gabrijeli Sopek iz Osnovne škole Antuna Mihanovića Petrovsko, a treća je nagrada uručena učeniku Nikoli Mikleniću iz desinićke osnovne škole. U kategoriji srednjih škola, najbolji je rad onaj učenice Blanke Hlad iz oroslavske srednje škole. Kako je istaknula zamjenica župana Sonja Borovčak prigodom današnjeg uručenja nagrada, mladi su svojim radovima pokazali iskrenu empatiju prema siromašnima koje susreću ponajprije u vlastitoj sredini, ali i spoznaju o siromašnima u nerazvijenim dijelovima svijeta.
Europska unija je 2010. proglasila godinom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, a svi su radovi – ponajprije nagrađeni – pokazali zrelo promišljanje o ovom globalnom problemu, kao i želju da vlastitim primjerom pridonose boljem svijetu.
Dodajmo još da je ove godine pristiglo dosta radova iz pulske osnovne škole Tone Peruška, a Povjerenstvo je odlučilo posebno priznanje dodijeliti učeniku Antonu Miljaku.