Zagorje
Bajka na dlanu

Europa Donna Krapina obilježava 20 godina djelovanja

Datum objave: 17. listopada 2022.

Europa Donna Krapina djeluje od 2002. godine, a 2015. godine registrirana je kao samostalna udruga za borbu protiv raka dojke koja djeluje na području Krapinsko – zagorske županije. Do tada su djelovali kao sekcija međunarodnog foruma raka dojke Europa Donne Hrvatska. Europa Donna Krapina će u utorak svečano obilježiti 20. obljetnicu svoga djelovanja, a idućeg utorka u Kinu Krapina održat će se i humanitarna projekcija britanskog igranog filma koji prikazuje ljubavnu priču o bračnom paru koji živi u slozi i ljubavi te pokazuje kako se nositi s bolešću kada dođe. Sav prihod od prodaje ulaznice ide za akcije Udruge, prije svega ciljano za besplatne ultrazvučne preglede koji će se organizirati za žene u studenome. 

Župan Željko Kolar zahvalio je Udruzi Europa Donna Krapina na svim aktivnostima koje provode. Izuzetno je važno da se bolest otkrije na samom početku jer je 90-postotna mogućnost izlječenja. To bi trebala biti najveća moguća motivacija za sve žene, kada dobiju poziv na kućnu adresu, da se odazovu preventivnom pregledu jer praktički same odlučuju o svom zdravlju. Mogućnost koja se pruža, a organizirana je kroz zdravstveni sustav, treba prihvatiti s obje ruke. Na našem prostoru postoje ‘privilegiji’ da čak dvije zdravstvene ustanove pružaju tu vrstu pregleda. Rezultat toga se i vidi jer smo u prevenciji, odnosno odazivanju na preglede iznad prosjeka, a po broju umrlih ispod prosjeka Republike Hrvatske“ – istaknuo je župan Kolar.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je kako Udruga Europa Donna Krapina proteklih 20 godina s izuzetnom brigom, vodi računa o svim oboljelima od raka dojke, a prije svega na preventivnim način. „Svih 20 godina informiraju, educiraju, motiviraju i upozoravaju žene na ono što je najvažnije, preventivne preglede, stoga prije svega želim čestitati svim članovima i članicama njihov rođendan, zaželjeti im puno sreće i uspjeha u radu, a Krapinsko – zagorska županija izuzetno uspješno sve ove godine surađuje s Udrugom u mnogim preventivnim aktivnostima, pa se tako i u ovom mjesecu pridružujemo kao pokrovitelji obilježavanja njihovog rođendana, ali i obilježavanja mjeseca borbe protiv raka dojke“ – rekla je zamjenica župana Jasna Petek.

Želimo senzibilizirati žensku populaciju da treba čuvati zdravlje, raditi preventivne preglede te ih potičemo se odazovu na svaku našu akciju za prevenciju. To je prije svega u početku bio pokretni mamograf i pregledi u Krapini. Radile smo ih dok nije Vlada Republike Hrvatske usvojila Nacionalni program koji je počeo s provedbom 2006. godine. Od tada više nismo organizirale mamografske preglede, već ultrazvučne, s obzirom na to da je struka rekla da je on, uz samopregled, za mlade žene, prevencija.  Imali smo projekt “Mama i ja“. To je bio projekt koji je išao po školama županije, gdje su se mlade djevojke educirale o samopregledu dojke. Naše akcije se provode s ciljem upozoravanja javnosti na veliki problem raka dojke i na vrlo veliku važnost njegovog ranog otkrivanja jer ukoliko se on rano otkrije u 90 posto slučajeva je u potpunosti izlječiv“ – rekla je ovom prilikom dopredsjednica Udruge Europa Donna Krapina

PREVENTIVNI PREGLEDI NA PODRUČJU KZŽ

Krapinsko – zagorska županija pokazuje dobar odaziv na ovaj program. Jedna je od uspješnijih županija u Republici Hrvatskoj, a taj program zapravo i pregled dojke može se obaviti u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana i u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, a cijeli nacionalni program na području županije koordinira Zavod za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije. Postoji i besplatni telefonski broj 080 200 127 na koji žene mogu dobiti informacije vezane uz nacionalni program“ – poručila je ovom prilikom zamjenica župana Jasna Petek.