Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 3. prosinca 2021.

Župan Željko Kolar podsjetio je kako je 2013. godine u Krapinsko-zagorskoj županiji bilo 16 pomoćnika u nastavi, 2014. godine već 51, dok ih je danas 133. „Na početku našeg prvog mandata detektirali smo da je potreban iskorak, da ima puno djece kojima je potrebna pomoć i kojima možemo pružiti kvalitetniju nastavu i obrazovanje i pripremiti ih za život, teži u odnosu na ostale. Budući da smatramo da je to jednostavno civilizacijski doseg, tu smo zadaću bili spremni odraditi i bez ičije pomoći“ – naglasio je župan Kolar te istaknuo kako je nagrada Regiostars veliko priznanje za Krapinsko-zagorsku županiju, ostale partnere u projekte, ali i za čitavu Republiku Hrvatsku. „Ovo radimo zbog nas, zbog naše djece, ne zbog nagrada. No, kada dobijete ovakvu nagradu, to je ipak priznanje za ono što ste napravili i poticaj da i dalje radite na takvim projektima i da imate plemeniti i jasan cilj“ – poručio je župan Kolar.

Zamjenica župana Jasna Petek rekla je kako joj je posebno drago što je i na europskoj razini prepoznat projekt kojim Krapinsko-zagorska županija već dugi niz godina provodi politiku i viziju izgradnje pravednijeg i tolerantnijeg društva koje pruža jednake prilike i mogućnosti. Baltazar je upravo jedan od onih projekata koji promiču jednaku pristupačnost obrazovanju, jednake prilike, mogućnosti, inkluzivno obrazovanje koje podrazumijeva prilagođavanje obrazovnog sustava svakom djetetu, kako bi se ono imalo priliku razviti u okviru svojih mogućnosti i ostvariti se, osamostaliti se i razviti sve svoje vještine“  – rekla je zamjenica župana te zahvalila svima koji su u provođenju projekta sudjelovali tijekom 8 godina, istaknuvši da je ostavrena izvrsna međuresorna suradnja, kao i veliki emocionalni naboj oko realizacije ovog projekta. „Na kraju, veliko hvala djeci i mladima s teškoćama u razvoju, kojima osiguravamo pomoć, koji svakodnevno poručuju da su sreća i zadovoljstvo u malim stvarima, da treba biti uporan, nastaviti onda kada možda nije lako i jednostavno i da je puno veća ljepota u davanju nego u primanju. Uspjeh projekta je uspjeh svih nas kao zajednice i na kraju – sve nas ovaj projekt Baltazar uči da budemo bolji ljudi“ – rekla je zamjenica župana Jasna Petek.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu, Mirjana Smičić Slovenec istaknula je kako je nagrada Regiostars postala svojevrsna oznaka europske izvrsnosti za projekte koji su financirani iz Kohezijske politike i odlikujuse izvrsnošću, inovativnim i uključivim pristupom regionalnom razvoju. „Svake godine se natječe nekoliko stotina projekata u 5 kategorija.  Ove godine je na natječaj pristigao rekordan broj, odnosn214 prijava, a njih proglašava komisija sastavljena od visoko pozicioniranih članova akademske zajednice, ali tu je i nagrada javnosti kojom se nagrađuje u svakoj kategoriji jedan projekt i koju je osovjio upravo naš projekt Baltazar“ – rekla je pročelnica Smičić Slovenec i dodala kako je ukupna vrijednost projekta kroz svih osam godina, koliko se provodi, vrijedan 21,5 milijuna kuna, odnosno financirano sredstvima EU u iznosu od 19,7 milijuna kuna i sredstvima Županije u iznosu od 1,8 milijuna kuna.

 


Video