Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 15. ožujka 2010.

Natjecanje „Govorite li europski?“ održava se inicijativom Skupštine europskih regija (Assembly of European Regions) diljem Europe na tri razine: županijskoj, državnoj i europskoj, te omogućuje timovima mladih u dobi između 14 i 18 godina predstavljanje svojih pogleda o tome što im znači Europa. Na državnom natjecanju ove godine sudjelovale su škole sa područja Krapinsko-zagorske, Međimurske, Ličko-senjske, Brodsko-posavske, Varaždinske i Sisačko-moslavačke županije te Grada Zagreba.
Krapinsko-zagorsku županiju na natjecanju su predstavljali krapinski srednjškolci te osvojenim drugim mjestom ostvarili veliki uspjeh. 
Ovogodišnje natjecanje pratio je Ocjenjivački odbor u kojem su sudjelovali predstavnici krovnih institucija Republike Hrvatske i Europske Unije za područje europskih integracija i to: Delegacije Europske Unije u RH, Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje projekata EU i Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU.
Tim učenika osmih razreda Osnovne škole “Ivan Goran Kovačić” iz Slavonskog Broda pobjednik je državnog natjecanja “Govorite li europski”, koje je u petak, 12. ožujka 2010. godine održano u Topuskom (Sisačko-moslavačka županija). Oni će predstavljati Hrvatsku na europskom natjecanju u Bruxellesu koje se održava u svibnju ove godine.
 Ocjenjivački odbor odlučio je kako će, u slučaju spriječenosti prvoplasiranih, hrvatske boje u Bruxellesu braniti drugorangirani tim  srednjoškolaca iz Krapinsko-zagorske županije. Treće mjesto pripalo je domaćinima ovogodišnjeg natjecanja, timu Sisačko-moslavačke županije.