Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 4. listopada 2010.

Edukacija je održana prošle subote u organizaciji Društva Naša djeca Zabok predstavljanjem projekta Cunge, cunge, cungeraj – folklor našeg zavičaja. Projekt se provodi u Osnovnoj školi „K.Š. Gjalskog“ u Zaboku u suradnji sa KUD-om Zabok, a predstavila ga je autorica Senka Jurina.
Na osnovi istraživanja folklorne građe Hrvatskog zagorja i iskustva u radu s folklornim grupama kojim se bavi dulji niz godina, S. Jurina je osmislila projekt učenja narodnih plesova u Osnovnoj školi.

Edukaciji su prisustvovali učitelji iz 19 Osnovnih škola kojima je prezentirano 15 plesova Hrvatskog zagorja primjerenih djeci osnovnoškolskog uzrasta. Učitelji su iskazali veliku zainteresiranost za edukaciju, jer se u svom radu susreću s velikim problemima zbog nedostatka literature s folklornom građom Hrvatskog zagorja. Kao doprinos većoj uspješnosti u usvajanju sadržaja edukacije, Krapinsko-zagorska županija je za sve sudionike osigurala pisane materijale i CD s glazbenim podlogama.

Na završetku edukacije polaznicima je zamjenica župana Sonja Borovčak uručila potvrde o stručnom usavršavanju i istaknula da Krapinsko-zagorska županija prepoznaje važnost kvalitetne prezentacije tradicijske kulture, jer i sama u okviru strategije turističkog razvoja promovira tradicijske vrijednosti.