Zagorje
Bajka na dlanu

Fond solidarnosti EU: Župan obišao novi most u Vukšincu u Donjoj Stubici, vrijednost obnove 366 tisuća eura

Datum objave: 31. srpnja 2023.

Župan Željko Kolar obišao je u ponedjeljak, 31. srpnja 2023. sanirani most na županijskoj cesti 2200 u naselju Vukšinec u Donjoj Stubici, zajedno s ravnateljem Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije Stjepanom Sirovcem, predsjednikom Gradskog vijeća Grada Donje Stubice Nikolom Boromisom, predstavnikom stručnog nadzora Dubravkom Kampušem te predstavnikom izvođača radova Dejanom Siketićem.

Naime, stari most na županijskoj cesti, radi oštećenja nastalih u protresu i s obzirom na tehničko-konstruktivne elemente, nije zadovoljavao prometno-sigurnosne uvjete i kao takav predstavljao je potencijalno opasno mjesto u pogledu odvijanja prometa. Stoga je ŽUC KZŽ krenuo u izradu projektno tehničke dokumentacije, ishodio građevinsku dozvolu, proveo postupak javne nabave i krenuo s izvođenjem samih radova.

Most je saniran kroz Fond solidarnosti EU, a ukupna investicija, uključujući projektni nadzor i same radove, iznosi nešto više od 366.524,77 eura.

Župan Željko Kolar prilikom obilaska istaknuo je kako most sada zadovoljava sve kriterije. „Na ovakvim objektima proširivali smo dimenzije i prilagođavali ih kvaliteti postojećih prometnica pa smo 20 posto investicije financirali sami jer je sada bila prilika za podizanje standarda i sigurnosti u prometu“, rekao je župan te naglasio kako su sve jedinice lokalne samouprave, koje su ostvarile sredstva na javnom pozivu na dodjelu bespovratnih sredstava za vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza oštećenih u potresu na području Krapinsko-zagorske županije, završile s radovima sanacije komunalne infrastrukture koja je financirana kroz Fond solidarnosti EU, osim Grada Pregrade kojemu je produžen rok. Župan je također istaknuo kako je kroz projekt riješeno je 11 klizišta te sanirano 60 kilometara županijskih cesta na 31 dionici. Investicija je ukupno vrijedna 8,5 milijuna eura, od toga je 8,1 milijun preko Fonda solidarnosti, a 400 tisuća eura su sredstva Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije.

Ravnatelj ŽUC-a KZŽ Stjepan Sirovec rekao je kako je projektnim rješenjem na mjestu starog postojećeg mosta izrađen most armirano betonske pločaste konstrukcije. Rasponska duljina propusta je 12,80 m, a širina svijetlog otvora okomitog na potok je 12 m. Upornjaci su paralelni s osi vodotoka s plitkim temeljem. Širina ceste na samom mostu iznosi 5,9 m (2 x 2,95m), širina pješačkih staza obostrano iznosi 1,60m sa zaštitnim pješačkim ogradama. „Zahvaljujem izvođaču radova, obrtu Tarac građevinarstvo, prijevoz i trgovina iz Bedekovčine te stručnom nadzoru, Zagorje Pro-Kon d.o.o. iz Zaboka na kvalitetnom radu te građanima na strpljenju. Na novom mostu su izvršeni svi konstruktivni radovi te je njime pušten normalni režim odvijanja prometa, a u tijeku su završni radovi na uređenju korita potoka nizvodno i uzvodno u zoni samog mosta“, rekao je ravnatelj ŽUC-a Stjepan Sirovec te dodao da je, uz ovaj propust, na području grada Donje Stubice sanirano i jedno klizište te pet dionica županijskih i lokalnih cesta u dužini 6,9 km.

Predstavnik stručnog nadzora, direktor tvrtke Zagorje Pro-Kon d.o.o. Dubravko Kampuš rekao je da je u sklopu mosta odrađen i dio rekonstrukcije pristupne ceste s lijeve i desne strane prometnice te je napomenuo da su probleme stvarale i nepovoljne vremenske prilike, ali je usprkos tome ponosan na izvršenu investiciju.

Zadovoljan je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Donje Stubice Nikola Boromisa koji je zahvalio ŽUC-u i Krapinsko-zagorskoj županiji na ovoj vrijednoj investiciji te svim građanima na strpljenju. Obilasku su prisustvovali i pomoćnik ravnatelja ŽUC-a KZŽ Mladen Burić i nadzorni inženjer Robert Mužek.


Fotogalerija