Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 16. kolovoza 2023.

Sjajne vijesti stižu iz daleke Indonezije, gdje je u gradu Bandungu od 8. do 14. kolovoza 2023. održana 19. Svjetska geografska olimpijada.

Hrvatski četveročlani tim sastavljen od ponajboljih srednjoškolaca na natjecanju je osvojio brončanu medalju, a jedan od članova tima bio je i Gabrijel Kučko, učenik trećeg razreda Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok. Gabrijel je dijelom tima postao nakon što je osvojio 3. mjesto na ovogodišnjem državnom natjecanju te je pozvan na kvalifikacije na kojima je briljirao.

Ispit se sastojao od tri dijela: pisanog testa, multimedijskog testa i terenskog rada koji zahtijeva promatranje u smislu kartografskog prikaza i geografske analize. Cilj olimpijade je potaknuti zanimanje učenika za geografiju te poticati aktivno zanimanje mladih za geografska i ekološka istraživanja, pozitivno pridonijeti raspravi o važnosti geografije skrećući pozornost na kvalitetu geografskih znanja i vještina, zatim olakšati društvene kontakte među mladima iz različitih zemalja te na taj način pridonijeti razumijevanju među narodima.

Uz Gabrijela, Hrvatsku su na ovogodišnjoj Svjetskoj geografskoj olimpijadi predstavljali Luka Protulipac (XV. gimnazija, Zagreb), Mario Rubić (III. Gimnazija, Split) i Bernard Trempetić (Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb). Voditelji su bili doc. dr. sc. Dubravka Spevec, članica Task Forcea Svjetske geografske olimpijade i asistent Ivan Ivić, mag. edu. geogr., oboje s Geografskog odsjeka PMF-a.

Odlazak učenika na Svjetsku geografsku olimpijadu organiziralo je Hrvatsko geografsko društvo, uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Velike čestitke Gabrijelu na ovom izvrsnom uspjehu te na predstavljanju Krapinsko-zagorske županije u svijetu, kao i svim geografskim olimpijcima, njihovim nastavnicima, školama i voditeljima.

 

Foto: Facebook Geografski odsjek PMF Zagreb


Fotogalerija