Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 5. ožujka 2020.

Predsjednica Mirjana Štih članovima je predstavila godišnje izvješće o radu s naglascima na najznačajnije aktivnosti. Eko kviz za učenike klanječke osnovne škole, sudjelovanje u ekološkoj akciji „Zelena čistka“, obilježavanje važnih datuma vezanih uz zaštitu okoliša, predavanja i edukacije kojima se nastoji povećati ekološka svijest građana u zajednici, zajednički tematski izlet s članovima udruge „Korak po korak do zdravlja“  na kojem su članovi upoznali prirodne vrijednosti i kulturne osobitosti Istre, obilježili su proteklu godinu. Na skupštini su doneseni i program rada te financijski plan za ovu godinu, a u 2020. „Japica“ će dobar dio svojih aktivnosti usmjeriti prema najmlađima te uz eko kviz organizirati i eko igraonice.

 

Skupštini je nazočio i župan Željko Kolar koji je jedan od osnivača ove udruge. Župan je, osim na poslovnom planu, i privatno vrlo aktivan po pitanju očuvanja prirode. „Uvijek imam jednu vrećicu sa sobom pa kad se vraćam ili iz Zelenjaka uz Sutlu ili sa Cesargrada, pokupim ono što ostane. Ima ono jedno zlatno pravilo planinarsko: „Sve što doneseš na planinu, vrati natrag sa sobom’. Danas, uz takav organizirani odvoz otpada, reciklažna dvorišta, nema apsolutno nikakvog razloga da ljudi bacaju smeće u prirodu i stvaraju divlje deponije – istaknuo je župan Kolar.

Župan je najavio i da će se prije bujanja vegetacije organizirati ekološka akcija na koju će se pozvati sve ekološke, ali i druge udruge poput ribičkih, lovačkih, planinarskih koje djeluju na području županije, a sve kako bi se Hrvatsko zagorje zelenilo i dalje.


Fotogalerija