Zagorje
Bajka na dlanu

Gospodarski savjetnici diplomatskih misija u službenom posjetu KZŽ

Datum objave: 28. listopada 2023.

Krapinsko-zagorskoj županiji u službenom posjetu bili su u petak 27. listopada 2023. gospodarski savjetnici i predstavnici stranih trgovinskih ureda, akreditirani pri stranim diplomatskim misijama u Republici Hrvatskoj, s ciljem upoznavanja s gospodarskim i investicijskim potencijalima Zagorja te mogućnostima širenja poslovne suradnje i tržišta.

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru u Krapini dočekao ih je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša.

Župan Kolar izrazio je zadovoljstvo zbog organiziranja ovakvih susreta istaknuvši da se na taj način na jednom mjestu predstavnicima 20-ak zemalja svijeta mogu predstaviti gospodarstvo, investicije i strateški projekti Krapinsko-zagorske županije.

“To je pravi put kako možemo predstaviti sve potencijale Republike Hrvatske, svake regije ili svake županije pojedinačno. Posebna mi je čast što je s nama i veleposlanik Indije u Republici Hrvatskoj. Radi se o zemlji koja ima ogroman rast gospodarstva, vjerojatno najveći ljudski potencijal, zemlja koja nevjerojatnom brzinom napreduje u novim industrijama.  Našim gostima prezentirali smo ono što momentalno radi naše gospodarstvo i koji su njegovi potencijali, a s druge strane, predstavili smo naše ciljeve, izazove, ono što u budućnosti želimo investirati i provesti kroz programe te koji su izazovi za sve nas u bliskoj budućnosti”, rekao je župan Kolar te naglasio da je već dogovoren posjet predstavnika belgijske ambasade Krapinsko-zagorskoj županiji.

Strateške projekte Krapinsko-zagorske županije predstavile su pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar, ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar i direktorica Poduzetničkog centra KZŽ Helena Matuša, dok je gospodarsku slika Zagorja predstavila poslovna tajnica HGK Županijske komore Krapina Janja Kantolić.

U sklopu posjeta predstavljena je i investicijska platformu Invest in Zagorje,  koja je centralno mjesto za sve investitore koji žele saznati više o Krapinsko-zagorskoj županiji i mogućnostima investiranja.

Susretu gospodarskih savjetnika pri veleposlanstvima iz 19 zemalja svijeta prisustvovala je i voditeljica službe za gospodarsku bilateralu Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH Maja Rosenzweig Bajić, koja je istaknula kako je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pokrenulo model Hrvatske gospodarske diplomacije 2013. godine, a 2014. godine su započeli sa studijskim putovanjima te smatraju da je taj pristup odličan kako bi se stranim diplomatima predstavile sve hrvatske županije, da sagledaju njihove realne mogućnosti, da na licu mjesta upoznaju potencijale  i da te svoje dojmove prenesu u svoje države i u svoje gospodarske subjekte.

Ukupno je u posjet Krapinsko-zagorskoj županiji stiglo 19 stranih diplomata, a među njima je i veleposlanike Indije Raj Kumar Sristava koji je po prvi puta u Krapini. Gosti su tijekom dana posjetili nekoliko lokacija. Uz Poslovno-tehnološki inkubator u Krapini, obišli su tvrtku Prostoria, Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, gdje im je predstavljen Klaster zdravstvenog turizma Krapinsko-zagorske županije „Zagorje – zdravlje na dlanu“, a u Zelenjaku su sudjelovali u demonstraciji izrade zagorskih štrukli i degustaciji lokalnih proizvoda.


Fotogalerija