Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 21. svibnja 2020.

Ukupna vrijednost ove županijske investicije iznosi 12,9 milijuna kuna. Školska sportska dvorana uz Područnu školu Hrašćina je jednodijelna, ukupne tlocrtne bruto površine 1.107,78 m2, dimenzija 40.63×39.25 metara. Župan Željko Kolar istaknuo je da je rok završetka dvorane 15. lipnja ove godine „Svi veliki građevinski radovi su gotovi i sad slijedi opremanje te završni radovi oko same dvorane. Ovim obilaskom dvorane koristim priliku da načelniku, predsjedniku Općinskog vijeća te svim mještankama i mještanima Hrašćine čestitam njihov dan i vjerujem da će izgradnja ove dvorane biti jedan lijepi poklon. Ovo je područna škola, mala, ali potentna, vrlo ambiciozna i zaslužuje ovakvu sportsku dvoranu, koja će, iako su prioritet ova djeca, služiti i nizu sjajnih udruga koje ovdje djeluju, a naravno i ostalim građanima za rekreaciju. Ukupna investicija će biti 12.930.000 kuna, od čega sama izgradnja s okolišem iznosi 12,1 milijuna, 550.000 kuna je za opremanje, a ostatak od 275.000 kuna je trošak nadzora i koordinatora. Kao što znate, ovu sportsku dvoranu Županija gradi vlastitim sredstvima, bez EU fondova i pomoći države, osim 300.000 kuna koje je Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo kao pomoć za opremanje dvorane. Ako želimo dizati standard i omogućiti djeci i nastavnicima da rade u odličnim uvjetima i da se razvijaju sport i rad udruga, onda bi svaka općina, odnosno škola, trebala imati svoju sportsku dvoranu. Iako u ovoj financijskoj omotnici nije bila predviđena gradnja školskih sportskih dvorana, mi ćemo ipak napraviti tri, što znači da ako bi bile u sljedećoj omotnici, napravili bismo ih šest ili osam – to je moja poruka Vladi koja će pregovarati s EU komisijom, bez obzira na to što će se neki prioriteti zbog korone promijeniti, ali smatram da ne bismo tako lako trebali odustati od gradnje novih škola i novih dvorana. Na kraju, zahvaljujem još jednom svima koji su pomogli u realizaciji ovog velikog i izuzetno kvalitetno napravljenog projekta koji će biti završen u roku te će djeca na prvi dan nove školske godine imati novu sportsku dvoranu“, zaključio je župan Kolar.

 

Načelni Općine Hrašćina Branko Tukač zahvalio je Krapinsko – zagorskoj županiji na izgradnji dvorane te je dodao kako mu je žao što se dogodila pandemija koronavirusa, pa dvorana neće biti otvorena uz Dan općine 26. svibnja. „To ćemo svečano odraditi početkom nove školske godine. Dvorana neće služiti samo našoj djeci, koja to zaslužuju jer postižu izvanredne rezultate na raznim natjecanjima, bez obzira na to što je škola jako mala, i na čemu im čestitam, već će podići kvalitetu života svim stanovnicima Hrašćine. Paralelno smo uz dvoranu, u suradnji s ŽUC-om KZŽ, Elektrom i Zagorskim vodovodom odrađivali oko 500 metara kanalizacije, pripremili smo odvodnju i kablirali smo, a napravit će se i nogostup, kako bi prilaz ovoj sportskoj dvorani i školi bio kakav treba biti, da djeca budu sigurna i da ne idu po blatu. Vjerujem da će to biti gotovo do 1. rujna ove godine. Prošle godine uloženo je preko 700.000 kuna i ove još oko 250.000 kuna, pa vidite koliko je tu pomoć Županije i ŽUC-a, kada se pridoda i ovaj projekt od gotovo 13 milijuna kuna, pogotovo kada se uzme u obzir da općinski proračun iznosi oko 2,5 milijuna kuna. Zbog toga velika zahvala županu Kolaru i predsjednici Skupštine KZŽ Vlasti Hubicki. Suradnja sa Županijom se nastavlja i na drugim projektima, a u srijedu je Općinsko vijeće donijelo odluku da se gospođa Vlasta Hubicki proglasi počasnom građankom Hrašćine. Čestitam joj na tome, kao i svima ostalima koji su doprinijeli da se ovaj projekt realizira. Koristim također priliku da svim žiteljima Hrašćine uime Općinskog vijeća, predsjednika Željka Zozolija, moje zamjenice Ljubice Mikulčić i u svoje osobne ime čestitam Dan općine“, rekao je načelnik Tukač.

 

Predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki čestitala je Dan općine Hrašćina te dodala: „Zahvaljujem svim članicama i članovima Županijske skupštine KZŽ što smo neke odluke donosile jednoglasno, iako je možda ponekad bila “figa u džepu”, ali nije se to vidjelo prema van. Ovo je nastavak politike Županije od 2001. godine – tamo gdje ima osnivačka prava, a to su školstvo i zdravstvo, bile su brojne investicije. Toliko je od tada dvorana napravljeno, sufinancirano i koliko energetskih obnova, a samo s jednim razlogom, a to je da u Krapinsko – zagorskoj županiji ljudi ostanu živjeti i da svi imaju jednake uvjete. Jako sam ponosna, prvi put sam počasna građanka, zahvaljujem na tome“, rekla je Hubicki.

 

Ravnateljica škole Renata Kreber – Mikšaj zahvalila je svima doprinijeli realizaciji ovog velikog projekta. „Ovo je projekt od iznimnog značaja, kako za školu, tako i za našu čitavu zajednicu. Posebno zahvaljujem Županiji na ovoj investiciji. Prepoznate su želje i potrebe žitelja Hrašćine koje su se prenosile generacijama, njihov san sada se ostvario. Ova dvorana doprinijet će kvaliteti života, kako djece i mladih, tako i čitave zajednice. Veselimo se ponovnom žamoru učenika“, rekla je ravnateljica Kreber – Mikšaj.


Fotogalerija