Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 27. srpnja 2022.

Posjet delegacije Grada Mainza Krapinsko-zagorskoj županiji održan je na početku njezinog boravka u Hrvatskoj, u koju su stigli radi obilježavanja 55 godina prijateljstva Grada Mainza i Grada Zagreba. Zamjenica župana Jasna Petek poželjela je doborodošlicu gostima iz Njemačke te istaknula kako su prijatelji Zagreba ujedno i prijatelji Krapinsko-zagorske županije „Drago mi je što smo gostima iz Mainza mogli predstaviti našu viziju razvoja i strateške projekte te gospodarstvo u kojem veliku ulogu ima upravo njemačko tržište. Otvorili smo mnoge teme, a posebno se izdvaja tema digitalizacije i podupiranje start upova, što je jedno od područja na kojem u budućnosti možemo graditi veću suradnju“ – poručila je, nakon održanog prijma, zamjenica župana Petek te naglasila da se Njemačka nalazi u top tri države s kojima zagorski gospodarstvenici najviše posluju, ali i u prve tri zemlje iz koje u Zagorje dolazi najviše turista.

I u Zagorju i u Mainzu govori se isti jezik, jezik modernog poslovanja, razvoja, inovacija i digitalizacije

Na čelu delegacije Grada Mainza bio je gradonačelnik Michael Ebling, u čijoj je pratnji bio i njegov zamjenik za investicije Günter Beck te predstavnici gospodarskog života i njemačko-hrvatskih društava prijateljstva.  Veseli nas što nas je Zagreb pozvao u Krapinsko-zagorsku županiju i doista smo impresionirani širokim portfeljom mogućnosti, a posebice gospodarskom snagom o kojoj smo prikupili dojmove tijekom posjeta. Posebno nam je zanimljivo što smo mogli biti u Poslovno-tehnološkom inkubatoru jer je i Mainz orijentiran na podršku start upovima i inovacijama kojima je važno pružiti podršku da bi se mogli razvijati. Sigurno da neće ostati samo na ovom sastanku, već možemo reći da će se uspostaviti suradnja Gutenberg Digital Hub-a i Poduzetničkog centra na vrlo modernim i aktualnim temama. Obje institucije govore isti jezik, jezik modernog poslovanja, razvoja, inovacija i digitalizacije“ – istaknuo je gradonačelnik Ebling

Hrvatska postaje pretijesna za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović potvrdio je kako Krapinsko-zagorsku županiju i Grad Zagreb vežu čvrste spone te je istaknuo da, kad je riječ o gospodarstvu, ovo jedna od najbrže rastućih županija u Hrvatskoj pa su stoga željeli povezati upravo ovu županiju i prijateljski Grad Mainz. „Danas smo čuli da je gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije izvozno orijentirano i da se ovdje za svaki uvozni 1 euro proizvedu gotovo 2 izvozna eura. Hrvatska u svojim granicama definitivno postaje pretijesna za vašu županiju te smo zato danas i doveli delegaciju Mainza. Gradonačelnik Ebling će zajedno sa prisutnim suradnicima i važnim ljudima gospodarstva šire regije biti spona sa investicijskom zajednicom u Njemačkoj, kako bi se ovi razgovori konkretizirali kroz buduću suradnju i konkretne investicije. Poduzetnici u Krapinsko-zagorskoj županiji pokazali su da imaju inovativan poduzetnički duh i da im samo treba malo otvoriti vrata da bi napravili dobar posao za sebe, Županiju i čitavu Hrvatsku“  – rekao je predsjednik Gradske skupštine Klisović, koji je u pratnji delegacije Grada Mainza bio zajedno sa izaslanicom Gradonačelnika Grada Zagreb Dinkom Živalj i pročelnicom Stručne službe Skupštine Mirjanom Lichtner Kristić.

Na sastanku sa delegacijama Grada Mainza i Grada Zagreba bili su i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Josip Grilec, pročelnica Upravnog odjela Krapinsko-zagorske županije za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar, direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša i voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar.


Fotogalerija