Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 21. veljače 2007.

       Sa stabla „Gupčeva lipa“ u Gornjoj Stubici jučer su stručnjaci Šumarskog instituta Jastrebarsko skinuli su 50 plemki, a tom događaju su prisustvovali županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, načelnik Gornje Stubice Željko Lisak, potom Željko Kolar, član Poglavarstva KZŽ za komunalne djelatnosti, graditeljstvo, prostorno uređenje i ekologiju te predsjednica tamošnje Turističke zajednice Marija Krušelj. Taj projekt pod nazivom „Očuvanje genofonda Gupčeve lipe“ dio je ovogodišnjeg programa rada Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije.
       Cilj  projekta, u kojem sudjeluju uz Javnu ustanovu sudjeluje Šumarski insitut Jastrebarsko, Turistička zajednica Grada Donja Stubica i Park prirode  Medvednica  je osnivanje „živog arhiva“.  Na taj način bi se moglo sačuvati i promovirati lipu kao staro hrvatsko stablo koje ima poseban značaj za Hrvatsko zagorje. „Gupčeva lipa“ je zbog svog karakterističnog izgleda te povezanosti sa jednim od najvažnijih povijesnih događaja na ovom području zaštićena kao spomenik prirode.
– Ovim projektom bi se uz očuvanje, omogućilo i stvaranje još jednog od izvornih zagorskih suvenira kojim bi trebalo prenijeti dio povijesti Hrvatskog zagorja i u druge dijelove Hrvatske pa i šire – rekao je Ivan Ištok, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije. Dodaje da bi se proizvodnja ovog sadnog materijala provodila uz stručni nadzor i svaka od njih bi imala svjedodžbu o izvornosti kojim bi se dokazala njezino porijeklo na temelju DNA analize. Također se želi potaknuti da se na području naše županije lipa što više koristi kao hortikulturni element u podizanju drvoreda i parkova te uređenja okućnica.