Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 14. siječnja 2020.

Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora  su potpisivanjem memoranduma o suradnji postale počasne članice WBAF ureda u Hrvatskoj. Memorandume o suradnji potpisali su direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko – zagorske županije Martina Jantol Županić te  potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Davor Pleško.  

 

Potpisivanju je prisustvovao i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, ujedno i predsjednik Upravnog odbora WBAF Hrvatska  koji je tom prilikom istaknuo: „Kada se razgovaralo da WBAF ured bude otvoren u Hrvatskoj, bili smo u konkurenciji s još 12 europskih zemalja, niti jedan grad ispod milijun stanovnika, šanse su nam bile ispod nule. Razgovor po razgovor, entuzijazam, znanje, želja da se pozicioniramo na novom tržištu i sustavu rada je bila tako jaka da smo se uspjeli izboriti da sjedište ureda bude u Hrvatskoj. Znali smo da ne postoji jasna regulativa vezana uz rad poslovnih anđela u Hrvatskoj, ali i da je Hrvatska u uzlaznom trendu gospodarskog rasta, da su poduzetnici i gospodarstvenici naučeni raditi po ustaljenim modelima, kredit poslovne banke, bespovratna sredstva ili domaća komponenta ili srećom u posljednje vrijem EU fondovi, no ovo je nešto novo. I u Janicu i Ivicu Kostelića je rijetko tko vjerovao i dok su spavali na minus 15 u šatoru, nije bilo ni jednog investitora koji bi bio spreman uložiti u njih da spavaju u hotelu s 3 zvjezdice, ne od 5. No kada su došli prvi uspjesi, na njihovim kombinezonima niste mogli vidjeti uopće koje je boje, koliko je tu bilo sponzora i etiketa, ali treba doći do toga. WBAF nije samo novac, tu je naglasak na mentorstvu, znanju ljudi koji su svoj prvi milijun već davno zaradili, koji su spremni uložiti u tuđe znanje i ideju, tu je i tržište i brendiranje proizvoda“, rekao je župan Kolar.

 

Direktorica Ureda WBAF Hrvatska Helena Matuša je pojasnila kako je cilj potpisivanja memoranduma pokrenuti članove Gospodarske i Obrtničke komore da postanu primatelji investicija poslovnih anđela, ali i da i sami postanu poslovni anđeli. „Svaki poduzetnik vrlo je zanimljiva individua koja iskorištava svoje prilike. Hrvatska sada ima priliku iskoristiti nove financijske instrumente i vjerujem da Obrtnička i Gospodarska komora mogu te instrumente ponuditi svojim članovima. Europsko udruženje poslovnih anđela – EBAN je prije dva mjeseca objavilo najnovije statističke podatke o ulaganjima u Europskoj uniji, i to u poduzeća u ranim fazama rasta. U 2018. godini ukupno su poslovni anđeli, fondovi rizičnog kapitala i preko crowdfunding platformi realizirane investicije otprilike 13 milijardi eura. 60 posto od tih investicija uloženo je kroz poslovne anđele. Zanimljivo je pritom da Velika Britanija ima preko devet tisuća registriranih poslovnih anđela u 74 mreže, koji su, prema statistici, u 2018. godini realizirali 840 investicija. Kada gledamo zemlje u okruženju, Slovenija ima jednu mrežu poslovnih anđela, koja broji 50 aktivnih anđela s realiziranom 21 investicijom i preko tri milijuna eura, Srbija također broji jednu mrežu sa 70 poslovnih anđela koji su realizirali oko 2,5 milijuna eura investicija, Češka 210 anđela okupljenih u jednu mrežu, s 28 investicija ukupne vrijednosti oko sedam milijuna eura. Hrvatska također ima jednu mrežu poslovnih anđela koji su realizirali četiri investicije vrijedne oko dva milijuna eura. WBAF ured koji djeluje u Energetskom centru Bračak dio je mreže sedam nacionalnih ureda diljem svijeta koji okuplja preko pet tisuća poslovnih anđela okupljenih na svjetskoj razini. Pred WBAF uredom, Gospodarskom i Obrtničkom komorom je izazov zato što u ovoj godini želimo promijeniti ove statističke podatke“, rekla je Matuša.

 

Direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko – zagorske županije Martina Jantol Županić istaknula je da je Poduzetnički centar KZŽ potporna institucija koja pruža usluge pripreme provedbe projekta i educira poduzetnike. „Samim time WBAF je jedan od dodatnih izvora financiranja poduzetničkih pothvata i u tom smjeru želi djelovati. Jedan od najznačajnijih projekta KZŽ je Poslovno – tehnološki inkubator u Krapini, koji je u izgradnji. Uz infrastrukturnu komponentu sufinanciranog prostora naravno nudi se i ova soft aktivnost, a to su edukacije, mentoriranje, virtualno umrežavanje kroz virtualni inkubator, i dr., tako da su alternativni izvori financiranja priča koja je nama iznimno važna kako bi naše poduzetnike mogli povezati s dodatnim izvorima kapitala“, rekla je Jantol Županić.

 

„Svaka uspješna poslovna priča počinje idejom, ali da bi se ona realizirala, potreban je kapital. To je jedan od najvećih izazova za sve nove poduzetnike – kako doći do sredstava potrebnih da se pametna ideja pretoči u komercijaliziran proizvod ili uslugu. Banke još uvijek ne podupiru startupe u dovoljnoj mjeri. Zato su nam potrebni novi financijski instrumenti koji će im omogućiti da ostvare svoj puni potencijal. Ulagači rizičnog kapitala tu imaju ključnu ulogu. Oni su ti koji prepoznaju profitabilne projekte i podržavaju ih u najkritičnoj fazi razvoja“ – istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Ivan Barbarić.

 

Poslovni anđeli kroz svoja ulaganja pridonose razvoju cjelokupnog gospodarskog sustava. Ovim sporazumom Hrvatska obrtnička komora nastojala je povezati WBAF i naše obrtnike, kako bi se lakše umrežili i povećali mogućnosti za razvoj novih projekata.  Osim što su spremni investirati u ideju za koju im se čini da ima tržišni potencijal, poslovni anđeli su i mehanizam koji korisniku pruža podršku kroz cijeli proces poslovanja, koristeći sve svoje resurse kako bi početnike pretvorili u uspješne gospodarstvenike. Nadam se da će naši članovi, ali i oni koji to tek namjeravaju postati, prepoznati ovu priliku te će se njihova poslovna ideja pretvoriti u održivi biznis upravo uz pomoć WBAF-a.“ – naglasio je potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Davor Pleško.

 

Visoka povjerenica WBAF-a za Republiku Hrvatsku i članica upravnog odbora WBAF Hrvatska Renata Brkić je rekla: „Naš ured prvi je i jedini u Europskoj uniji i zapravo je jedan pionirski pothvat, te moram istaknuti da je jedan od najuglednijih ureda u ovoj mreži, a ujedno i perjanica organizacije, jer je nas dopalo da uspostavljamo procedure po kojima kasnije rade i drugi uredi. Organizacija uspostavlja i svoj investicijski fond u iznosu od 20 milijuna eura, iz kojeg će se investirati u poduzeća i projekte koji se natječu na “Global Found Raising Stageu”, natjecanju koje se provodi svake godine u veljači, kada se održava i svjetski kongres organizacije, 17. i 18. veljače u Istanbulu“, najavila je Brkić.

 

Ured Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela (WBAF) u Hrvatskoj otvoren je u siječnju 2019. godine kao dio svjetske mreže poslovnih anđela. Glavnji ciljevi Ureda, koji djeluje u sklopu Poduzetničkog centru Krapinsko-zagorske županije, su oživljavanje tržišta kapitala, ponuda novih financijskih instrumenata te poticanje na inovacije i poduzetništvo. Kao dio svjetske mreže poslovnih anđela WBAF Hrvatska vidi priliku u umrežavanju poslovnih ulaganja s inovativnim idejama na području Hrvatske i Europske unije te tako daje doprinos osnaživanju ekonomskog razvoja u svijetu. Na tim premisama temelje se osnovne aktivnosti ureda: poticanje i razvijanje inovativnih ideja, umrežavanje kapitala i ideja te promoviranje ulagača rizičnog kapitala kao alternativnih izvora financiranja, educiranje investitora i poduzetnika za nove modele financiranja i stvaranje preduvjeta kojima će tvrtke sebe učiniti atraktivnim partnerom za ulagače. 


Fotogalerija