Zagorje
Bajka na dlanu

HGK Županijska komora Krapina dobitnik je Europske nagrade za promicanje poduzetništva

Datum objave: 31. prosinca 2013.

Najvažnija zadaća EEPA-e je da kroz primjere dobre prakse otvara nove mogućnosti i ideje koje mogu biti od koristi za institucije lokalne i regionalne razine u cilju razvoja poduzetništva, otvaranja novih radnih mjesta, zapošljavanja i zadržavanja stanovništva u njihovim životnim sredinama.

HGK ŽK Krapina Katalog je izradila na inicijativu svojih članica, a u suradnji s Obrtničkom komorom KZŽ i Krapinsko zagorskom županijom. Katalog je izrađen u cilju unapređenja postojećeg stanja odnosno promocije prezentiranih tvrtki i obrta, ali i cjelokupnog metaloprerađivačkog sektora.

Prerađivačka industrija Krapinsko – zagorske županije temeljna je grana gospodarstva na ovim prostorima te povijesno gledano oduvijek je zauzimala vrlo važno mjesto u gospodarstvu naše Županije. Metaloprerađivačka industrija predstavlja jednu od glavnih djelatnosti prerađivačke industrije te izniman potencijal gospodarstva Krapinsko-zagorske županije. Metaloprerađivačka industrija obuhvaća djelatnosti proizvodnje osnovnih metala, izrađenih metalnih proizvoda te strojeva i uređaja. U djelatnosti metaloprerađivačke industrije poslovalo je 2012. godine 113 poduzetnika koji su ostvarili prihod u iznosu od 1,4 milijarde kuna. Zapošljavali su 2.379 radnika, a prosječna mjesečna neto plaća je iznosila 4.589 kuna. U ovoj grani djelatnosti izvoz je iznosio u šest mjeseci 2013. godine 60,0 milijuna USD ili 28,6% ukupnog županijskog izvoza. Metaloprerađivačka industrija ostvaruje otprilike trećinu ukupnih prihoda, zaposlene radne snage i izvoza prerađivačke industrije.

Katalog je prepoznat kao novi oblik promocije ponude i kvalitete koju kroz svoje proizvode zagorski metaloprerađivači nude tržištu. Sadrži 100 stranica, formata A4, u kojem je prezentirano 25 tvrtki i 15 obrta. Svaka tvrtka i obrt prezentirana je na 2 stranice i tri jezika: hrvatski, engleski i njemački. Na njima stoji kratak opis proizvođača i njihove djelatnosti, kontakt podaci i 6 fotografija koje slikovito opisuju njihovu djelatnost. Katalog je tiskan u nakladi od 1.500 komada. Dio tiskanih Kataloga podijeljen je prezentiranim tvrtkama, dok je najveći dio namijenjen promociji prilikom službenih i studijskih posjeta te na domaćim i inozemnim sajmovima.

Kao rezultat Kataloga metaloprerađivačke industrije, ali i partnerskog pristupa institucija s hrvatske i slovenske strane nastao je i projekt METALSTAR koji je prijavljen na Operativni program Slovenija – Hrvatska 2007.-2013.