Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 10. srpnja 2018.

Župan Željko Kolar je na samom početku istaknuo razlog sazivanja konferencije za novinare: „Ponukani raspravom i temom koja se posljednjih nekoliko dana provlačila kroz javni prostor, smatrajući da to nije politička tema nego pitanje struke i pružanja zdravstvene zaštite pacijentima sa područja Krapinsko-zagorske županije i šire, sazvao sam ovu konferenciju da pojasnimo postupak i naša traženja“ – rekao je župan i dodao kako su Krapinsko-zagorska županija i županijske zdravstvene ustanove u sklopu javnog savjetovanja uputile niz primjedbi na Nacrt Zakona o zdravstvenoj zaštiti. „Dobar dio primjedbi je i prihvaćen, no u Sabor je došao Nacrt Zakona o zdravstvenoj zaštiti sa 2. stavkom članka 115 u kojem stoji da specijalne bolnice ne mogu obavljati djelatnosti hitne medicine. Mi ne tvrdimo da je intencija novog zakona smanjenje dostupnosti zdravstvene zaštite, ali isto tako nitko od nas ne bi trebao razmišljati hoće li netko tumačiti zakon na svoj način – ne možemo pustiti da se donese zakon u kojem to nije jasno definirano“ – naglasio je župan Kolar i podsjetio kako ministar zdravlja Kujundžić na postavljeno pitanje u Hrvatskom saboru nije dao očekivani decidirani odgovor da se to ne odnosi na specijalne bolnice koje sada vrše tu djelatnosti.Zbog toga tražimo realizaciju jedne od dvije opcije – izbacivanje stavka 2 koji zabranjuje specijalnim bolnicama da se bave djelatnostima hitne medicine, ili dodavanje stavka 3 u kojem će pisati da se to ne odnosi na postojeće djelatnosti specijalnih bolnica. Mi, kao osnivači zdravstvenih ustanova, ćemo biti izuzetno zadovoljni s takvim rješenjem i unaprijed se zahvaljujemo ministru. To je pitanje po kojem se ne bi smjeli dijeliti i svatko tko je na određenoj poziciji bi trebao napraviti maksimum da izmijenimo ovaj članak zakona i nastaviti gdje smo stali“ – poručio je župan Kolar.

Ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske toplice Željka Žnidarić pojasnila je kako je Stručno vijeće bolnice zaključilo da je u javnoj raspravi o Nacrtu Zakona o zdravstvenoj zaštiti potrebno reagirati na članak 115, stavak 2. „Upravo iz razloga kako bi se otklonile bilo kakve nedoumice i sumnje te osiguralo da ova bolnica i  dalje funkcionira kako to već uspješno radi dugi niz godina, što donosi izuzetne dobrobiti za stanovnike Krapinskih Toplice, Krapinsko-zagorske županije i ostale pacijente koji dolaze ovamo“ – naglasila je ravnateljica Žnidarić.

Zamjenik ravnateljice Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Duško Cerovec govorio je o radu hitne internističke ambulante. „Godišnje imamo stotinjak bolesnika s akutnim srčanim infarktom, u našoj ambulanti gotovo 3.000 hitnih pregleda, oko 350 prijema u jedinicu intenzivnog liječenja i velik broj bolesnika na odjelu za unutarnje bolesti, tako da stvarno odlično funkcioniramo i na temelju usporedbe podataka na razini cijele Hrvatske možemo reći da stanovnici Krapinsko-zagorske županije imaju jednu od najboljih kardioloških skrbi u našoj zemlji – nema nikakve stručno-medicinske ni nikakve druge logike da taj odličan i racionalna sustav mijenja“ – istaknuo je docent Cerovec i dodao kako je u Krapinskim Toplicama jedan od najvećih i najopsežnijih kardioloških centara u Hrvatskoj za čiju se budućnost ne bi trebali brinuti.


Fotogalerija