Zagorje
Bajka na dlanu

Hodočašće branitelja u Svetište Majke Božje Gorske

Datum objave: 28. kolovoza 2023.

Hodočašće branitelja Krapinsko-zagorske županije i sjeverozapadne Hrvatske u Svetište Majke Božje Gorske u Loboru održano je u nedjelju, 27. kolovoza 2023. godine.

Na hodočašću branitelja bio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je nakon paljenja svijeća kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franjo Tuđmanu istaknuo: „Branitelji su uvijek bili zajedno. Zagorski branitelji bili su u apsolutno svim gardijskim brigadama, svim postrojbama Hrvatske vojske i Hrvatske policije, na svim ratištima. Taj kontakt između braniteljskih udruga i branitelja je ostao i bilo je logički za očekivati da će ovo prerasti u nešto veće i drago mi je da se to dogodilo, da se skuplja sve više branitelja iz čitave sjeverozapadne Hrvatske i da ćemo slijedeće godine moći proslaviti okruglih deset godina od hodočašća prvih branitelja koji su krenuli ovdje iz Lobora“ – poručio je župan Kolar.

Nakon paljenja svijeća branitelji su se križnim putem pješice uputili do Svetišta Majke Božje Gorske, gdje je nakon pozdravnih riječi domaćeg župnika vlč. Tomice Božičeka misu služio preč. Marijan Culjak. Nakon mise uslijedilo je zajedničko druženje.

Na hodočašću su, među ostalima, bili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, državni tajnici Špiro Janović i Zdravko Jakop, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, načelnica Lobora Ljubica Jembrih i načelnica Mača Mladenka Mikulec Šimunec, te inicijatori ovog hodočašća predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva Franjo Gregurić te general i predsjednik Uprave JANAF-a Stjepan Adanić.

Nositelj organizacije hodočašća među braniteljskim udrugama bila je Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi.


Fotogalerija