Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 8. ožujka 2023.

Otvorenje izložbe održano je uoči Međunarodnog dana žena, a povodom 150. obljetnice rođenja eminentne hrvatske književnice, novinarke i aktivistice Marije Jurić Zagorke. Svoja su djela izložile akademske umjetnice Maja Vukina Bogović, Iva Karla Habus, Mateja Harapin, Maja Miklaužić Vahtarić, Anja Novak, Helena Ohnjec i Irena Podvorac.

„Čestitam ovim samosvjesnim, kreativnim i uspješnim mladim ženama koje nas već nekoliko godina uveseljavaju i iznenađuju izložbom uoči Dana žena. Jako mi je drago što je posvećena Mariji Jurić Zagorki, koja se na našim prostorima krčila put za ravnopravnost, prije svega u profesionalnom i društvenom životu te za pravo glasa. Prije više od 100 godina pokazivala je kako se boriti protiv predrasuda i stereotipa, a s osobne strane mogu reći i da su njezini romani i posebno ženski likovi zaslužni i za formiranje moje ličnosti“ – istaknula ja zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, koja je i otvorila izložbu.

„Hvala Zagorki, hvala što se borila i utrla nam put da mi danas možemo i ovako izgledati i odjenuti što želimo i reći što mislimo. Mi ovdje izlažemo već pet ili šest godina. Rastemo i širimo i uvijek nam je želja da pronađemo još jednu umjetnicu koja bi nam se pridružila. Na ovaj na ovaj način podsjećamo da u Zagorju ima umjetnica. Da smo snažne i zanimljive, da se trudimo i da radimo“ – rekla je u ime autorica izložbe slikarica i grafičarka Maja Vukina Bogović.

Okupljene su pozdravili i gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek i v.d. ravnatelja Pučkog otvorenog učilišta Zabok Branko Piljek, dok je program vodila voditeljica Gradske galerije Bojana Birač. U popratnom je programu na klaviru mlada Zabočanka Dora Šarić.


Fotogalerija