Zagorje
Bajka na dlanu

Hrvatski župani o potrebi daljnje decentralizacije države

Datum objave: 19. siječnja 2016.

Politika decentralizacije se već dulje vrijeme ističe kao jedan od preduvjeta za daljnji gospodarski oporavak i rast. Kako bi proces decentralizacije trebao biti polazna točka za buduću preraspodjelu ovlasti i odgovornosti sa središnje na niže razine vlasti, njegovo bi provođenje trebalo omogućiti županijama da još snažnije preuzmu ulogu nosioca razvoja u svojim krajevima. Župan Željko Kolar je u sklopu panel rasprave istaknuo da su županije, u okviru svojih mogućnosti, već sada nosioci gospodarskog razvoja u zemlji. “Praksa je pokazala da je dosadašnja decentralizacija dala dobre rezultate. Sve što je država prenijela na županije sada je efikasnije i puno bolje uređeno” rekao je župan Kolar i kao primjer izdvojio školstvo i izdavanje građevinskih dozvola. “Funkcionalna i fiskalna decentralizacija nužne su za regionalni razvoj Hrvatske. Jako dobro poznajemo stanje na terenu i zato bi nam država trebala prenijeti dio ovlasti jer se one odnose upravo na taj teren” poručio je župan Željko Kolar.  

U sklopu rasprave istaknuta je i potreba temeljite analize trenutnog stanja i učinka eventualne buduće reforme, dok je kao zaključak panela izdvojena potreba za daljnjom decentralizacijom, umjesto nerijetko spominjanog ukidanja postojećih županija.

Na panel diskusiji Županije – nosioci razvoja su uz župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara sudjelovali i predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, župan Varaždinske županije Predrag Štromar i župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić,

Konferencija Small and Medium Business Forum održana je u organizaciji Poslovnog dnevnika kao najava ovogodišnjeg Poslovnog uzleta.


Fotogalerija