Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 26. travnja 2022.

Akcija I tebe se tiče nastala je na inicijativu Doma za žrtve nasilja u obitelji Novi početak i uz podršku Krapinsko – zagorske županije. Ploče s porukama žena žrtva nasilja se u sklopu akcije postavljaju na frekventne javne lokacije, a namijenjene su kako drugim žrtvama nasilja, tako i osobama koje su  u prijateljskom, rodbinskom ili kolegijalnom odnosu sa žrtvom nasilja te svim drugim građankama i građanima.  Ploče s porukama su u Tuhlju postavljena na relaciji od samog centra do osnovne škole, a moći će se obići u sljedeća dva tjedna.

Na prvi dan provođenja akcije ploče su obišli zamjenica župana Jasna Petek, načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja, pročelnica županijskog upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije Snježana Romić.

Zamjenica župana Jasna Petek ponovno je istaknula kako se nasilje tiče svih nas i da je to problem o kojem treba kontinuirano govoriti. „Nasilje se ne događa negdje drugdje, ono se događa u našem susjedstvu, u našoj obitelji i od njega ne smijemo okretati glavu. Ove poruke koje selimo diljem Krapinsko-zagorske županije informiraju i educiraju, ali one jednako tako i zaprepašćuju te samim time snažno motiviraju za pružanje podrške žrtvama obiteljskog nasilja“ –  naglasila je zamjenica župana Petek.

Ni male sredine poput Tuhlja nisu imune na nasilje i pred time ne smijemo zatvarati oči. Ova akcija svakako pridonosi tome da se senzibilizira javnost, da žrtve nasilja znaju da nisu same i da je nasilje uvijek potrebno prijaviti, no jednako tako i nasilnicima treba poručiti da ni jedno nasilje ne može proći nekažnjeno“ – istaknuo je načelnik Općine Tuhelj Mladen Hercigonja.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije Snježana Romić istaknula je kako su tisuće žena i djevojčica svaki dan žrtve nasilja, ali i da muškarci često traže pomoć kao žrtve zlostavljanja. „Osvještavanje javnosti o prisutnosti i potrebi prijavljivanja nasilja jedan je od ciljeva rada Povjerenstava za ravnopravnost spolova.  Nasilje u obitelji, nasilje nad ženama i općenito nasilje prisutno je danas u našem okruženju i vrlo je važno da se o njemu govori, da se ne šuti. Žrtve nasilja u obitelji su češće žene nego muškarci, a u svakoj obitelji gdje su djeca, ona su svjedoci i nose posljedice nasilja kojem su svjedočila. Važno je poslati jasnu poruku o potrebi prijavljivanja nasilja, progovaranju o doživljenom nasilju i podršci žrtvama nasilja u obitelji što se i postiže ovim projektom“ – poručila je predsjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova Romić.

 

 


Fotogalerija