Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 19. studenoga 2015.

Središnji program počeo je u 10,00 sati na zapadnom ulazu u mjesto s kojeg su agresori 1991. kretali u napad na središte Škabrnje. Desetak tisuća ljudi potom je mimohodom nastavilo do središta naselja, gdje je na spomen obilježje masovne grobnice položen zajednički vijenac. Misu je zatim u crkvi Uznesenja BDM predvodio gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Kolona je nakon kratkog kulturno-umjetničog program na Trgu dr. Franje Tuđmana nastavila do spomen obilježja na mjesnom groblju sv. Luke gdje su pročitana imena svih žrtava Škabrnje i potom položeni vijenci od strane brojnih izaslanstva iz cijele Hrvatske.

Delegaciju Hrvatskog sabora predvodila je saborska zastupnica Dragica Zgrebec, a delegaciju vlade RH-a ministar uprave Arsen Bauk. Vijenac su u ime Krapinsko-zagorske županije položili župan Željko Kolar, umirovljeni pukovnik HV-a Žarko Miholić i predstavnici braniteljskih udruga s područje naše županije. Župan Kolar je zajedno sa županom Zadarske županije Stipom Zrilićem i izaslanicima Zagrebačke, Ličko senjske, Šibensko kninske i Splitsko dalmatinske županije položio i zajednički vijenac u ime svih hrvatskih županija

U Škabrnji su u srijedu bili i brojni hrvatski generali među kojima su najviše pozornosti građana privukli Ante Gotovina i Mladen Markač. Susretu sa svojim generalima obradovalo se i 200-tinjak članova braniteljskih udruga s područja Krapinsko-zagorske županije. Županija je troškove prijevoza u Škabrnju pokrila članovima Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi Krapinsko-zagorske županije, Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Krapinsko-zagorske županije, Kluba ratnih vojnih veterana Puma, Zajednica udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije, Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata županijska podružnica krapinsko-zagorska, Udruge hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Krapinsko-zagorske županije, Udruge specijalne jedinice Barun Zlatar Policijske uprave krapinsko-zagorske, Udruge branitelja Domovinskog rata Sveti Juraj, Gornja Stubica te Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata općine Bedekovčina.

Dan stradanja Škabrnje obilježava se u spomen na kobno jutro 18. studenoga 1991. godine kada su pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba slomili otpor hrvatskih branitelja. Samo tog dana ubijeno je i masakrirano 48 civila i 15 branitelja, a tijekom okupacije sve do oslobođenja u Oluji 1995. godine, broj škabrnjskih žrtava narastao je na 86.


Fotogalerija