Zagorje
Bajka na dlanu

Ideja godine – poslovno srednjoškolsko natjecanje

Datum objave: 5. ožujka 2020.

Srednjoškolsko poslovno natjecanja Ideja godine osmi put organizira portal srednja. Radi se o natjecanju u kojem ne postoji jasna špranca koja vodi do pobjede, već se traži znanje, inovativnost i dobra prezentaciju projekta. „Ono što želimo vidjeti od natjecatelja je primjenu neke nove tehnologije koja ih može dovesti do poslovnih uspjeha. Krenule su rane prijave koje će trajati do 12. ožujka. Ako pošaljete svoj poslovni plan do tada možete dobiti recenziju na svoju prijavu i priliku za popravak. Finalne Prijave ćemo primati sve do 26. ožujka. Proglašenje 10 finalista bit će 29. ožujka“ – poručuju organizatori iz portala srednja.hr te pojašnjavaju kako se na natjecanje prijavljuje slanjem poslovnog plana na mail idejagodine@srednja.hr.

Finale će se održati u Zagrebu u prostorima Effectusa – Studij financije i pravo 2. travnja gdje će 10 najboljih timova pred stručnim žirijem prezentirati svoje ideje. Drugi dan finala, 3. travnja svi finalisti će obići partnere u natjecanju Zagrebački inovacijski centar ZICER i tvrtku IN2.

Prijaviti se mogu učenici samostalno ili u timova do tri člana, a svaki tim može imati jednog profesora mentora. Prijavljeni timovi ne moraju biti polaznici istih škola, niti im profesor mentor mora predavati.

U poslovnom planu natjecatelji moraju raspisati svoju ideju kroz pet točaka – poslovna ideja, tržište prodaje, marketinške aktivnosti, financijski podaci, društveno odgovorno poslovanje. Opseg ne smije biti manji od četiri stranice, ali po mogućnosti ne duži od 15-ak strana (iako neće biti oduzimanja bodova u slučaju dužeg opsega). Cijeni se svaki dodatni prikaz rada, kroz video formu, prezentaciju ili neki drugi originalni oblik.

Obrazac i upute za ispunjavanje poslovnog plana možete skinuti na ovom linku.

Pobjednici Ideje godine dobivaju priliku za daljnji razvoj svoje ideje uz mentorstvo i putovanje u Bruxelles. Po prvi put ne nagrađuju se samo pobjednici, nego timove koji se plasiraju na prva tri mjesta, i to odlaskom na studijsko putovanje u Bruxelles zahvaljujući srebrnom partneru Europska Komisija – predstavništvo u Hrvatskoj.

Večer nakon finala organizirana je večera i druženje svih finalista, mentora, članova žirija i novinara redakcije srednja.hr. Za natjecatelje koji nisu iz Zagreba osigurano je noćenje s doručkom u HI Croatia hostelu u Zagrebu. Nakon obilaska tvrtki partnera 3. travnja, svi finalisti se vraćaju doma.

Zlatni partner Ideje godine je Effectus – Studij financije i pravo. Srebrni partneri projekta su Hrvatska zajednica županija i Europska komisija – predstavništvo u Hrvatskoj. Pokrovitelji projekta su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Agencija za odgoj i obrazovanje, HI Croatia hosteliZagrebački inovacijski centar – ZICER, UBERPrint Studio te Zvona Catering.

Često postavljana pitanja i odgovore o projektu pronađite ovdje. Pratite sve novosti na Facebook stranici Ideja godine, na stranici srednja.hr/Ideja-godine ili pitajte putem maila idejagodine@srednja.hr.