Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 12. listopada 2016.

Maestro Viktor Crnek, koji je inače ovogodišnji dobitnik Plakete za životno djelo Krapinsko-zagorske županije, bio je zaštitni znak Festivala kajkavskih popevki, jednog od najstarijih hrvatskih glazbenih festivala, čiji početak datira iz rujna mjeseca 1966. godine, a s kojim od tada do danas njime u Krapini svake godine završava najveća kajkavska kulturna manifestacija Tjedan kajkavske kulture. Viktor Crnek bio je dugogodišnji direktor Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo-organizatora Tjedna kajkavske kulture i Festivala kajkavskih popevki. Ponosni je autor čak 77 kajkavskih uspješnica.

 

Jedan je od osnivača Kulturno umjetničkog društva „Ilirci“ Krapina i niz je godina bio njegov predsjednik i umjetnički voditelj, a 2011. godine proglašen je i njegovim doživotnim počasnim predsjednikom. Viktor Crnek osmislio je dječju manifestaciju Mali kaj, odnosno Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu, koja se, u sklopu Tjedna kajkavske kulture, kontinuirano održava već 30 godina i koja je dala brojne poznate glazbenike.

 

Kroz dugogodišnji rad Viktor Crnek zalagao se za promicanje i njegovanje kajkavskog jezika. Izdao je kajkavski rječnik „Kaj ne bi pozabili, rječnik kajkavskoga govora krapinskoga i radobojskoga kraja“.