Zagorje
Bajka na dlanu

Industrija Zagorja – konkurentnost, održivost, modernizacija

Datum objave: 26. travnja 2023.

Sve okupljene na konferenciji uvodno su pozdravili ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek. Potom su slijedila dva izlaganja, glavnog ekonomista HGK Gorana Šaravanje o analizi industrije Krapinsko-zagorske županije te direktorice Centra za inovacije i EU projekte HGK Danijele Ćenan o indikativnom planu objave natječaja i prilike za financiranje industrije.
U sklopu konferencije održan je i okrugli stol na kojem su govorili predsjednik tvrtke AquafilCRO Saša Muminović, predsjednik Uprave tvrtke Kotka Josip Pelin, predsjednik Uprave tvrtke Omco Croatia Darko Ranogajec, direktor tvrtke Prostoria Tomislav Knezović, direktor tvrtke Valoviti papiri-Dunapack Zvonimir Čzljak i predsjednik Uprave tvrtke Vetropack Straža Darko Šlogar. Okruglim je stolom moderirao potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Tomislav Radoš.

“Mi smo ovdje u Zagorju naučili da se prije svega moramo uzdati u sebe, u svoje ljude i svoje znanje, nikada nam nitko nije ništa poklonio, sami smo se izborili, ali uvijek smo htjeli biti partner, uvijek smo htjeli biti na prvim linijama i vrlo dobro smo koristili fondove Europske unije koji su nam bili na raspolaganju.” – istaknuo je na samom početku župan Željko Kolar te naglasio kako je gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije izvozno orijentirano te da je u Zagorju pokrivenost uvoza izvozom oko 180 posto. “Kakva bi mi bila država kad bi gospodarstvo Hrvatske imalo takav rezultata. Od trećeg kvartala 2013. godine naše gospodarstvo kontinuirano raste i prošle godine je to bile preko 15,3 milijardi kuna, nikad veća nije bila dobit i vjerujem da ćemo se ove godine približiti i novim rekordima. Također, mi smo po prosječnoj plaći uvijek bili s našim prijateljima iz Međimurja i Varaždina na dnu ljestvice, 16., 17., 18. mjesto. A jučer je izašao podatak da smo peti po prosjeku plaća u RH – isključivo zahvaljujući vama gospodarstvenicima” – poručio je źupan Krapinsko-zagorske županije Źeljko Kolar.


Fotogalerija