Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 26. studenoga 2014.

Informiranje je organizirano u suradnji Krapinsko-zagorska županije, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina i Centra za socijalnu skrb Krapina.

 

Informiranju je prisustvovalo 10-tak nezaposlenih osoba koje su na početku pozdravile ravnateljica Centra za socijalnu skrb Krapina Jadranka Vuković, predstojnica HZZ PU Krapina Mirjana Jurman i ispred Županije Martina Gregurović Šanjug, savjetnica za socijalnu skrb.

 

Promicanje udomiteljstva i povećanje broja udomiteljskih obitelji, posebice onih koje smještavaju djecu kao i specijaliziranih udomiteljskih obitelji, jedno je od ključnih aktivnosti u Akcijskom planu socijalnih usluga za 2014. godinu.

Udomiteljstvo je oblik skrbi izvan vlastite obitelji kojim se osobi (djetetu ili odrasloj osobi) u obiteljskom okruženju pruža briga primjerena njenoj dobi i potrebama.

 

Svrha udomiteljstva je omogućiti djetetu odrastanje u zamjenskoj obitelji, a drugim osobama primjereno zbrinjavanje. Udomitelj, u pravilu, može biti svaka odrasla osoba koja ima osnovne uvjete za život: zadovoljavajuće stambene prilike i prihode, zdravstveno stanje i pozitivan odnos prema životu. O tome tko može biti udomitelj, koji stambeni i drugi uvjeti trebaju biti ispunjeni, što sadrži briga o udomljenoj osobi, kao i o naknadi udomitelju za pružanje usluge, govorili su stručni radnici Centra za socijalnu skrb.

 

Nakon prezentacije o značaju i uvjetima za obavljanje udomiteljstva, razvila se i diskusija gdje su prisutni iznijeli svoje dileme, istaknuli prednosti ali i izazove vezane za udomiteljstvo.

 

Ovo je bio prvi u nizu organiziranih skupova/informiranja o obavljanju udomiteljstva.

 


Fotogalerija