Zagorje
Bajka na dlanu

INVEST IN ZAGORJE: Nagrađena najbolja inovativna rješenja zagorskih srednjoškolaca

Datum objave: 17. svibnja 2023.

Nakon uvodnih govora u dijelu konferencije “Pitch timovi – kreiraj svoju budućnost” svoja rješenja problema i izazove u zdravstvenoj industriji predstavilo je devet timova mladih inovativnih poduzetnika – učenica i učenika zagorskih srednjih škola koji su se bavili različitim aspektima zdravstvenih problema, od tehnoloških rješenja do organizacijskih i poslovnih modela.  Sve ono što su naučili, uvježbali i izradili tijekom prethodnih pet mjeseci u sklopu programa Krapinsko-zagorske županije “Kreiraj svoju budućnost” prezentiralo je 39 učenika iz sedam srednjih škola.

Svaki tim imao je tri minute za predstavljanje svog proizvoda nakon čega im je stručni žiri u sastavu Igor Marinović (IN2 GRUPA), Filip Stipančić (LEAN startup), Siniša Šoštarić (Akromion), Poslovni klub Skup za Zagorje, pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar te zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, postavljao pitanja kroz koja su oni imali priliku detaljnije objasniti na koji način bi njihov proizvod pomogao u zdravstvu.

DEVET INOVATIVNIH RJEŠENJA

Da žiriju nije bilo nimalo lako donijeti odluku koje rješenje je najbolje govori činjenica da su morali odlučiti između naočala koje bi pomogle slijepim osobama te ih na taj način osamostalile, kako ne bi trebale pomoć drugih te kreativnih inovativnih rješenja ostalih timova. Tako je drugi tim predstavio aplikaciju Chatbot koja korisnicima olakšava pronalazak rješenja za svoje zdravstvene probleme odnosno ona upućuje korisnika ili liječniku ili mu daje upute kako da si sam pomogne, ovisno o simptomima koje ima. Treći tim predstavio je narukvicu koje bi nosila djeca koja pate od astme, a pomogla bi roditeljima da pomoću svog mobitela prate zasićenost kisika u krvi i tako preveniraju napad astme.

Od strane četvrtog tima predstavljena je još jedna aplikacija i to ona koja bi povezivala ljude širom svijeta koji boluju od rijetkih bolesti te bi na taj način mogli razmjenjivati iskustva, ali i pružati podršku jedni drugima. Peti tim je predstavio novu i bolju verziju proteze za donje udove koja bi osim za svakodnevno korištenje bila pogodna i za korištenje u vodi, dok je pak šesti tim predstavio aplikaciju koja bi pomogla ljudima koji su usamljeni  ili trebaju pomoć. Po svojoj kreativnosti nimalo nije zaostao ni sedmi tim koji je prezentirao mikročip koji bi zamijenio ili smanjio količinu laboratorijskog vađenja krvi. Osmi je tim predstavio uređaj koji bi pratio osnovno psihičko i fizičko zdravlje korisnika, dok je deveti tim predstavio rješenje problema neznanja kada će se dogoditi epileptični napad.

Član žirija Filip Stipančić objasnio je koji su bili kriteriji za odabir najboljeg rješenja te napomenuo kako su se četiri tima istaknula svojom prezentacijom i kvalitetom svojih ideja, a to su: Tim 1 Bad Health, Tim 2 Healthy Future, Tim 5 For Efficas i Tim 9 Sestrinstvo.

NAGRADA OD 1.300 EURA

Najbolje rješenje dao je Tim 5, Tim For Efficas u sastavu Santana Barušić, Antonija Palatinuš, Karlo Jerneić i Jurica Črepinko. Timu je nagradu Krapinsko-zagorske županije od  1.300 eura uručila zamjenica župana Jasna Petek.

Učenik Srednje škole Zlatar i član pobjedničkog tima zahvalio je žiriju što je nagradio njihovu ideju, trud i požrtvovnost. Dodao je i kako im je ova nagrada prije svega poticaj za daljnji razvoj njihovih ideja i ideja drugih poduzetnika te općenito startupova diljem Krapinsko – zagorske županije. S njime su se složili i njegovi kolege koji su pak naglasili kako su ovu nagradu osvojili zajedničkim radom čime su pokazali i kako zajedništvo uvijek pobjeđuje. „Osmislit ćemo novu i bolju verziju proteze za donje udove koja bi bila pogodna za svakodnevno korištenje, ali i za korištenje u vodi. Našom inovacijom riješit ćemo probleme oscilacije za ostatkom zdrave noge, nepristupačne cijene, preteške naprave, lajnera koji steže bataljak tokom cijelog dana, te će ovo biti prva proteza prikladna za suhe i vlažne uvjete“ – istaknuli su učenici u samoj prezentaciji.

Na njihovom uspjehu čestitala im je i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek te pritom poručila i ostalim mladim timovima kako su svi oni pobjednici zato što su stekli nova znanja i vještine kao i poznanstva te novu metodologiju. „Čestitam vam što ste imali hrabrosti ući u neko novo i relativno nepoznato područje, a koje je jako važno nekome iz vaše zajednice. Sanjajte svoje snove, razmišljajte i o nemogućem, puno učite i kako je jedan pametan čovjek jednom rekao – Ako ciljaš u mjesec, sletjet ćeš u zvijezde“ – poručila je učenicima zamjenica župana Petek. 


Fotogalerija