Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 28. travnja 2010.

Županijski savjet za europske integracije počeo je s obilježavanjem Europskog tjedna već danas predavanjem o Uniji, trenutnom položaju Hrvatske te temama zanimljivim mladima, koje je za članove Dječjeg foruma Smajlići DND-a Zabok i zabočke gimnazijalce održala  voditeljica Informacijskog centra pri Delegaciji EU u Republici Hrvatskoj, gđa Avis Beneš. Kako je istaknula gošća na predavanju, održanom u prostorima zabočkog Društva „Naša djeca“, upravo će mladi moći iskoristiti brojne mogućnosti koje se pružaju – poput stipendija, usavršavanja i sličnog. Funkcioniranje Europske unije treba demistificirati, očekivanja su različita, postoje i bojazni, no koliko će od mogućnosti koje postoje iskoristiti pojedina članica ovisi upravo o njoj samoj. Gđa Beneš to je potkrijepila primjerom Irske koja je od nekad prilično siromašne zemlje prerasla u iznimno razvijenu državu s konkurentnim IT sektorom, suvremenom infrastrukturom iskoristivši upravo mogućnosti (poput sredstava iz strukturnih fondova) koje je dobila postavši članicom EU.
Točan datum ulaska Hrvatske u EU nije određen, jer je bitno da Hrvatska bude u potpunosti spremna te da joj neće biti potreban svojevrstan nadzor, kako se to primjerice dogodilo Bugarskoj i Rumunjskoj. Mlade sudionike ovog predavanja zanimao je način samog pristupanja, odnosno provođenje referenduma u Hrvatskoj i ratifikacije u državama članicama, a čule su se i zamjerke da se hrvatsko zakonodavstvo  usklađuje brzinski. Razgovor se vodio i o europskim pretpristupnim fondovima, kao i programima namijenjenim isključivo mladima, potom o pojedinim poglavljima u pregovorima, monetarnoj uniji  i mnogočemu drugome.
Zamjenica župana Sonja Borovčak gošću je ujedno upoznala s ostalim aktivnostima koje će Županijski savjet provoditi u okviru EU tjedna od 3. do 9. svibnja, kao i projektima koje je Županija s partnerima prijavila na posljednjim natječajima.