Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 16. veljače 2016.

Projekt “Promicanje istine o Domovinskom ratu” provodi Udruga veterana specijalne policije Domovinskog rata „Barun“ od 2013. godine, dok likovno-literarni natječaj provodi od 2014. godine. Prvu godinu projektom je bila obuhvaćena jedna škola, 2014. 13 škola i 700 učenika, dok je  u 2015. godini bilo obuhvaćeno 17 škola i 1000 učenika. Udruga likovno-literarni natječaj provodi od 2014. godine, kada su se na isti odazvale dvije škole (jedna osnovna s literarnim radovima i jedna srednja s likovnim radovima), kada je pristiglo 15 radova. Godinu dana kasnije na natječaj se odazvalo sedam škola (jedna srednja i šest osnovnih) a pristiglo je 86 radova (13 literarnih iz tri škole i 73 likovna rada iz pet škola), od kojih je u Gradskoj knjižnici izloženo njih pedeset.

 

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je dijelio priznanja nagrađenima,  čestitao je „Barunima“ na projektu, kojim svake godine biva obuhvaćeno sve više učenika osnovnih i srednjih škola s područja Krapinsko-zagorske županije te je dodao: „Promicanje istine o Domovinskom ratu trebala bi biti svakodnevica. Mlade generacije na sreću nisu iskusile strahote Domovinskog rata, ali trebale bi biti upoznate s njegovim istinskim vrijednostima. Širenje istine o Domovinskom ratu trebalo bi se provoditi i kroz obrazovni sustav, jer o njemu se ne uči dovoljno. Projekti kojeg su pokrenuli sami branitelji, itekako su nam potrebni, pogotovo ovaj kojeg provodi Udruga Barun, koja u školama organizira predavanja o Domovinskom ratu, što je odlično, jer nitko ne može vjernije predočiti istinu o Domovinskom ratu od branitelja.  Djeca su predavanja prihvatila odlično, kako sam čuo, školski sat im proleti začas“,  rekao je župan Kolar. Izaslanica Ministarstva branitelja Jelena Puh, koja je također dijelila priznanja nagrađenima, također je istaknula kako je uključivanje branitelja u društvo najbolji način za širenje istinskih vrijednosti Domovinskog rata te je dodala da se uključivanjem djece, mladih i branitelja postiže najbolji efekt sjećanja na Domovinski rat te sve poginule i nestale. Dobrodošlicu gostima poželjeli su predsjednik Udruge „Barun“ Mladen Hrastinski te tajnik Radmil Pavalić – Paraga.

 

 

NAGRAĐENI:

 

 

 

LITERARNI RADOVI

 

PRVA NAGRADA za literarni rad dodijeljena je Ani Boltek, učenici osmog razreda Osnovne škole Matije Gupca iz Gornje Stubice za rad pod naslovom “Pred spomenikom junaku”

 

DRUGA NAGRADA za literarni rad dodijeljena je Patriciji Ogrinšak, učenici Osnovne škole Franje Horvata Kiša iz Lobora za rad pod naslovom “Domovinski rat”

 

TREĆA NAGRADA za literarni rad dodijeljena je Draženu Krajniku, učeniku Osnovne škole Franje Horvata Kiša iz Lobora za rad pod naslovom “Grad heroja”

 

 

 

LIKOVNI RADOVI – OSNOVNE ŠKOLE

 

 

PRVA NAGRADA dodijeljena je Mateji Blažina, učenici osmog razreda Osnovne škole Vladimir Nazor Budinščina.

 

DRUGA NAGRADA dodijeljena je Vedranu Pošteku, učeniku Osnovne škole Konjščina

 

TREĆU NAGRADU za likovni rad ravnopravno dijele: Rebeka Bačani, učenica Osnovne škole Bedekovčina i Gabrijela Jurina, učenica Osnovne škole Matije Gupca Gornja Stubica.

 

 

LIKOVNI RADOVI – SREDNJE ŠKOLE

 

U kategoriji učenika srednjih škola pristigli su radovi učenika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

 

PRVA NAGRADA za likovni rad dodijeljena je Mariji Gebert za plakat pod nazivom “Tamo je bila moja škola”

 

DRUGA NAGRADA za likovni rad dodijeljena je Sarah Malnar za plakat pod nazivom ” Grad-to ste vi.”

 

TREĆU NAGRADU za likovni rad ravnopravno dijele: Lucija Rasonja za plakat pod nazivom “Zapamtite…” i Petra Štahan za plakat pod nazivom “Domovinski rat”.


Fotogalerija