Zagorje
Bajka na dlanu

Izložba uz 55 godina proizvodnje tepiha u Zaboku

Datum objave: 26. svibnja 2022.

Sam je događaj objedinio dvije izložbe, retrospektivnu izložbu tepiha i tapiserija proizvedenih kroz povijest tvrtke i izložbu pobjedničkih radova na natječaju studenata dizajna tekstila Tekstilno – tehnološkog fakulteta u Zagrebu, pod nazivom TRIPTIH TAPISERIJA.

Župan Željko Kolar je na otvaranju izložbe i ovoj velikoj obljetnici čestitao direktoru Anđelku Švaljeku i čitavoj Regeneraciji Zabok. „Rečeno je kako svjedočimo sinergiji između industrije i kulture, a ja ću dodati i tradicije i kreativnosti, a što je izuzetno bitno, to su ruke sjajnih majstora koji izrađuju ove sjajne tapiserije. Ono što nama kronično fali u Hrvatskoj je sinergija obrazovnog sustava i gospodarstva, a ovo je primjer koji bi trebali prekopirati svi u Hrvatskoj, kako zapravo treba pripremati mlade ljude za tržište rada i dati im šansu da u samom procesu školovanja imaju mogućnost doći u takvu jednu renomiranu tvrtku i svoju ideju pretočiti u gotov proizvod. To je neprocjenjivo“ – poručio je župan Kolar.

Direktor Regeneracije Anđelko Švaljek istaknuo je kako je najstariji eksponat tepih iz 1971. godine. „Prisjetili smo se umjetnika s kojima smo surađivali te radnika dizajnera. Vrlo hrabro je bilo 1967. odlučiti se za proizvodnju tepiha i tapiserija koji osim osnovne funkcije imaju i estetsku vrijednost. U to vrijeme, primjerice, svega je trećina kućanstava je imala veš – mašinu, a usisivač dvije trećine kućanstava. Bilo je vrlo hrabro tada, čak i avanturistički, odvažiti se na tako nešto. To je za mlade jako inspirativno. Ako su se u ono vrijeme odvažili raditi tako nešto, onda danas stvarno možemo biti hrabri i pomicati granice puno dalje“ – istaknuo je direktor Švaljek i naglasio kako Regeneracija i dalje nastavlja tradiciju proizvodnje tepiha.

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek prisjetio se samih početaka proizvodnje tepiha u Zaboku, tadašnje tvrtke Zivtex i poznatog Endrea Faraga izrazito važnog za pokretanje same proizvodnje. „To je za nas bilo izuzetno čudo jer smo bili naviknuti na proizvodnju tepiha na tkalačkim stanovima. Došla je nova tehnologija, novi pristup, ali izuzetno velike mogućnosti u kreaciji dezena, u kreaciji onoga što se želi pokazati i prikazati na tepihu i tapiseriji kao vidu tepiha za zid, koji treba biti za ugođaj prihvatljiv i primamljiv“ – rekao je gradonačelnik Hanžek te naglasio kako su u proizvodnji tepiha u Zaboka surađivali najeminentniji hrvatski autori poput Murtića, Goranke Vrus, Rabuzina, Švaljeka…

Prvo mjesto na natječaju studenata dizajna tekstila Tekstilno – tehnološkog fakulteta u Zagrebu pripalo je Dori Filipaj, drugo mjesto Eli Leko i treće Josipu Banoviću. Suradnju Fakulteta i Regeneracije pohvalila je i prodekanica Tekstilno – tehnološkog fakulteta Sanja Ercegović Ražić te zahvalila domaćinu i direktoru tvrtke što su omogućili studentima da prikažu i realiziraju svoje ideje. O samim izloženim radovima govorila je profesorica Koraljka Kovač Dugandžić.

U poratnom programu nastupili su Vitomir Ivanjek, Glorija Svečnjak i Natali Gabud.


Fotogalerija