Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 2. veljače 2023.

Zamjenica župana Jasna Petek podsjetila je kako je u srpnju 2022. godine donesen novi Zakon o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi te istaknula da je Program javnih potreba u kulturi Krapinsko-zagorske županije za 2023. godinu potom usvojen i na sjednici Županijske skupštine. „Od 23. siječnja do 22. veljače otvorena su dva javna poziva za predlaganje javnih potpora u kulturi ukupne vrijednosti 435 tisuća eura, odnosno 3 milijuna i 200 tisuća kuna. Vrijednost Javnog poziva za djelatnost zaštite, očuvanja i održivog upravljanja kulturnom baštinom je 217.000 eura, te 218.000 eura Javnog poziva za kulturne djelatnosti, kulturno-umjetničko stvaralaštvo i transverzalna područja. Lista mogućih prijavitelja je, kao i do sada, izrazito opsežna, a svaki može prijaviti najviše 2 projekta po jednom javnom pozivu“ – istaknula je zamjenica župana Petek te naglasila kako se sredstva za financiranje javnih potreba u kulturi dodjeljuju isključivo preko javnih poziva, dok se samo u žurnim nepredviđenim slučajevima ograničeni iznos potpore od najviše 5 % ukupnog iznosa javnih poziva može dodijeliti i izravno.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanju, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec istaknula je kako se kompletna prijavna dokumentacija podnosi u elektroničkom obliku, putem online servisa ePrijava na stranicama Krapinsko – zagorske županije. „Za kulturne djelatnosti iznos financiranja koji se može zatražiti po pojedinoj prijavi iznosi minimalno  398 eura, a najviše 9.290 eura. Za kulturno-umjetničko stvaralaštvo iznos je od 398 eura do najviše 3.318 eura, s time što u ovom prioritetnom području imamo i jednu iznimku, a to je prijavitelj naša Zajednica kulturno-umjetničkih udruga za koju je predviđen maksimalan iznos od 26.544 eura. Za transverzalna područja je iznos financiranja od minimalno 398, do najviše 13.272 eura“ – pojasnila je pročelnica Smičić Slovenec te dodala kako je iznos financiranja za programe i projekte za javni poziv za djelatnost zaštite, očuvanja i održivog upravljanja kulturnom baštinom od 398 do najviše 26.544 eura.

Kulturno vijeće Krapinsko-zagorske županije će sve pristigle prijave valorizirati temeljem određenih kriterija i Županu dostaviti prijedlog koji sadrži popis programa projekata s predviđenim iznosom financijske potpore.

Informativna radionica za sve potencijalne prijavitelje bit će održana u utorak, 7. veljače, s početkom u 17 sati u prostoru Poslovno-tehnološkog inkubatora Krapinsko-zagorske županije u Krapini.


Fotogalerija