Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 20. veljače 2014.

Zamjenica Jasna Petek je istaknula da Zajednice udruga predstavljaju veliki kapital za županiju, svojim djelovanjem čuvaju i njeguju kulturnu baštinu i naš “kaj”, njeguju tradiciju i narodne običaje, poticanjem zdravog načina života, preventivnim akcijama doprinose podizanju kvalitete života Zagorki i Zagorca, te im se zahvalila na dosadašnjem doprinosu i djelovanju, te poželjela uspjeh u radu.

Predsjednici Zajednica udruga zahvalili su Županiji na suradnji i sredstvima koja omogućavaju postizanje vrlo dobrih rezultata na športskom i kulturnom području.

Župan se zahvalio svim predsjednicima Zajednica udruga, ali i svim udrugama i članovima koji ulažu svoje slobodno vrijeme kako bi obogatili športsku i kulturnu scenu i zadržali se u samom vrhu takvog vida djelovanja u Republici Hrvatskoj. Svjestan financijskih potreba svake udruge naglasio je da se nada kako će Krapinsko-zagorska županija u budućem razdoblju biti u mogućnosti odvojiti i više od 1 399 000 kn kako bi se svi programi mogli kvalitetno provoditi.

 

 

– „Kajkaviana“, Društvo za prikupljanje, čuvanje i promicanje hrvatske kajkavske baštine. Društvo Kajkaviana ima najvrjedniju zbirku kajkavske pisane baštine u regiji, svojim radom nastoji očuvati “kaj” i poticati stvaralaštvo prije svega najmlađih članova, a ugovorom je određen iznos od 76 000kn.

– Zajednica amaterskih kulturno umjetničkih udruga Krapinsko-zagorske županije. Zajednica organizira brojne smotre i susrete unutar Krapinsko-zagorske županije: Smotru dramskih amatera, Smotru limene glazbe, Smotru zborova, Smotru malih vokalnih sastava, Smotru folklora, Smotru dječjeg stvaralaštva, Smotru tamburaških orkestara, itd. Od osnutka Zajednice njene članice kontinuirano sudjeluju i u radu Saveza udruga Hrvatskog sabora kulture, „krovnoj organizaciji kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj“. Ovisno o vrsti i kvaliteti kulturno-umjetničkog izraza, te znanju, iskustvu, afinitetu i vještinama, voditelji i članovi amaterskih udruga upućuju se na seminare za stručno usavršavanje i osposobljavanje. Rezultati predanog rada i zalaganja dotičnih zaljubljenika u dramsko stvaralaštvo, glazbu ili folklor očituju se u dodijeljenim priznanjima, diplomama, zahvalnicama, poveljama, te sve učestalijim međunarodnim gostovanjima i predstavljanjima Hrvatskog zagorja na uglednim svjetskim festivalima amaterskog stvaralaštva, a ugovorom je određen iznos od 140 000 kn.

 

– Županijski školski športski savez Krapinsko-zagorske županije. ŽŠŠS KZŽ najbrojniji je športski savez na području Krapinsko zagorske županije.

Savez broji 42 Školska športska društva, (33 ŠŠD osnovnih škola i 9 ŠŠD srednjih škola).

U ŠŠD rade: nastavnici kineziologije, profesori kineziologije i magistri kineziologije, a aktivno se treniraju slijedeći sportovi: atletika, košarka, nogomet, odbojka, rukomet, stolni tenis, šah i streljaštvo. ŽŠŠS KZŽ za vrijeme školske godine organizira sportska natjecanja za učenike osnovnih i srednjih škola, a ugovorom je određen iznos od 194 000 kn.

 

– Športska zajednice Krapinsko-zagorske županije osnovana je sukladno Zakonu o športu s ciljem usklađivanja i sufinanciranja rada svih sportskih udruga i saveza s područja Županije. Na području KZŽ djeluje 8600 sportaša i 180 sportskih udruga. Ugovorom je određen iznos od 909 000 kn.

 

Ugovor je prije javnog potpisivanja potpisala i Zajednica tehničke kulture Krapinsko-zagorske županije čiji je predsjednik Denis Vincek. Okupljaju sve udruge koje se bave teh kulturom, radio amatere, udruge koje se bave stvaranjem filmova, informatičke udruge i udruge koje se bave robotikom, a ugovor je u vrijednosti 76000 kn.

 

 

 


Fotogalerija