Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 28. rujna 2022.

Krapinsko-zagorska županija će povećanje plaća pomoćnicima u nastavi, koje osiguravaju Društvo multiple skleroze KZŽ, Udruga invalida Bedekovčina, Udruga mladih Feniks, Udruga distrofičara Krapina i Udruga Sveta Ana Lobor, financirati sa 240.000 kuna. Župan Željko Kolar je, nakon potpisivanja ugovora, istaknuo kako je u proteklih 9 godina postignut velik iskorak o osiguravanju pomoćnika u nastavi, kojih je 2013. bilo samo 13. „Kada bismo išli gledati ono što smo napravili u posljednjih devet godina, usudio bih se reći da je ovo jedan od najvećih iskoraka i najboljih stvari koje smo svi zajedno napravili. Jer osobama s posebnim potrebama uvijek treba pristupati s posebnom pažnjom. Njima su potrebni poseban napor, poseban napor njihovih bližnjih i razumijevanje njihove okoline kako bi u svakodnevnom životu mogli funkcionirati“ – rekao je župa Kolar.

„JOŠ JEDNA PLAĆA NA GODINU“

Kako je pojasnila zamjenica župana Jasna Petek, odlukom Župana donesena je odluka o financiranju povećanja za pomoćnike u nastave i stručne komunikacijske posrednike za ovu školsku godinu, počevši od 1. rujna. „Razlog tome je što pomoćnici rade obično na pola radnog vremena ili nešto više, ovisno o potrebama djeteta i modela preko kojeg su osigurani u našim školama. Plaća od otprilike 2500 kuna je zaista mala za posao koji rade, ali s druge strane, postoji još jedna otežavajuća okolnost da se ljudi odlučuju da budu pomoćnici, a to je da se zapošljavaju na razdoblje od jedne školske godine i temeljem pravilnika nije moguće drugačije, tako da su zapravo kroz ljeto nezaposlene osobe. Stoga se povećava bruto iznos za sve pomoćnike koji rade po bilo kojem modelu u našim školama za 3,13 kuna po satu, što zapravo iznosi na 10 – mjesečnom razdoblju još jednu plaću za pomoćnike, oko 2500 kuna, ovisno o tome koliko sati tjedno provedu u radu u školi“ – objasnila je zamjenica Petek.

UKUPNO 143 POMOĆNIKA U NASTAVI – POVEĆANJE PLAĆE SVIMA

U školskoj godini 2022./2023. zaposleno je 143 pomoćnika u nastavi za 171 učenika. To je  8 pomoćnika i 16 učenika više. „To samo govori da smo sve potrebe koje postoje na području KZŽ za osiguravanjem pomoćnika u redovnim uvjetima školovanja naše djece i mladih osigurali. Imamo više modela osiguravanja pomoćnika u nastavi, jedan je putem projekta Baltazar, drugi putem natječaja na koje su se prijavile udruge koje su danas s nama ili po modelu 50 posto financiranja KZŽ, 50 posto JLS. Znači, svi pomoćnici će ovom odlukom dobiti povećanje svoje plaće“ – istaknula je zamjenica župana Petek te dodala da, bez obzira i na povećanje plaće, ove godine postoji problem osiguravanja pomoćnika za svu djecu s teškoćama.

JOŠ UVIJEK NEDOSTAJE 17 POMOĆNIKA

 „Još uvijek nedostaje 17 pomoćnika u našim osnovnim i srednjim školama. Natječaji su otvoreni, vjerojatno će se neki i ponoviti, pa molim sve zainteresirane da se jave, da sva djeca koja trebaju, dobiju pomoćnike u nastavi“ – pozvala je zamjenica župana Jasna Petek

Župan Željko Kolar naglasio je kako je jedan od razloga s teškoćama popunjavanja mjesta pomoćnika u nastavi ogroman iskorak  u broju zaposlenih na području Krapinsko-zagorske županije. „2013. godine imali smo 8.542 nezaposlena, danas se to vrti oko 2.000. Prema visini prosječne plaće bili smo 17., a danas smo 3. u Hrvatskoj. Zaposlenost je rasla brzinom da smo 4. u Hrvatskoj prema broju zaposlenih u tom periodu. Naravno da je to smanjilo bazen iz kojeg su se vukli pomoćnici – napomenuo je župan Kolar te pozvao sve zainteresirane da se jave na natječaje škola i udruga kako bi se školarcima pružila sva potrebna pomoć.

Ugovore su potpisali predsjednica Društva multiple skleroze Krapinsko-zagorske županije Nada Smrekar, predsjednik Udruge invalide Bedekovčina Dragutin Burek, predsjednica Udruge distrofičara Krapina Mirjana Janžek, tajnica Udruge Sveta Ana Lobor Nikolina Vugrek, dok je u ime Udruge mladih Feniks ugovor preuzela Kristina Šturlan.


Fotogalerija