Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 16. ožujka 2023.

U obilasku radova su zajedno sa županom Željkom Kolarom bili i načelnik Općine Đurmanec Damir Belošević i ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije Stjepan Sirovec. „Nalazimo se na vrlo trusnom području, gdje se praktički iza svakog drugog zavoja otvara klizište. To je ogroman pritisak na proračun Županijske uprave za ceste, a isto tako iza proračun same općine za lokalne nerazvrstane ceste. Na ovom dijelu su se nakon potresa klizišta dodatno otvorila te ih sada saniramo kroz Fond solidarnosti. Dobro je što imamo dobrog izvođača i što nas prate dobre vremenske prilike, tako da smo s dinamikom radova ispred roka i već bi za mjesec dana mogli završiti ovu sanaciju“ – rekao je župan Željko Kolar te najavio mogućnost da raniji završetak radova otvara mogućnost da se dodatkom ugovora u program sanacije od potresa stavi još neka dodatna dionica.

ZONA ZAHVATA OD 200 METARA

Ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepan Sirovec kazao je kako se na ovom području pojavila klizna zona sa 3 klizne plohe, što je dovelo do pucanja bankine, destabilizacije padine i pojave pukotina na samoj kolničkoj konstrukciji s afinitetom daljnjeg širenja. „Takva situacija je ugrožavala sigurnost i protočnost odvijanja prometa. Kako bismo to mogli sanirati mi smo pristupili izradi projektno-tehničke dokumentacije. Za ovaj zahvat, ishodili smo građevinsku dozvolu i krenuli s izvođenjem samih radova. Ovdje se nestabilna padina zamjenjuje s novim kamenim materijalom i geomrežama, uređuje se oborinska odvodnja i na kraju će se u zoni zahvata urediti i sama kolnička konstrukcija“ – kazao je ravnatelj Sirovec te podsjetio da se s radovima krenulo sredinom veljače te da je zona zahvata malo duža od 200 metara.

UGROŽENOST ČITAVOG PODRUČJA OD KLIZIŠTA

Načelnik Općine Đurmanec Damir Belošević zahvalio je Županijskoj upravi za ceste i samoj Krapinsko-zagorskoj županiji te naglasio da će sanacija klizišta doprinijeti većoj prometnoj sigurnosti na ovom području. „Cijelo ovo područje je stalno ugroženo od klizišta i ovo je jedna od dionica na kojoj se već treći put sanira klizište. U zadnjih deset godina smo u sanaciju klizišta uložili 10 milijuna kuna, što vlastitih, a što sredstava Hrvatskih voda. Trenutno, ove godine, imamo pred ugovaranjem još dva klizišta vrijedna 2 milijuna kuna, četiri ceste vrijedne oko 600 tisuća eura i sada ćemo doaneksirati 12 dionica cesta u vrijednosti 1,8 milijuna eura“– naveo je načelnik Belošević te još jednom istaknuo ugroženost čitavog područja otvaranjem novih klizišta. Ugovorena vrijednost radova je 190.527,17 eura. Izvođač radova je tvrtka Strojni iskopi i transporti Zajec. Pružatelj usluge 9.947,57 vrijednog stručnog nadzora je tvrtka Nord Projekt d.o.o.

„Tražit ćemo dodatak na alokaciju, negdje između 5 i 7 milijuna eura.“

Župan Željko Kolar se i ovom prilikom osvrnuo na dinamiku iskorištavanja sredstava iz Fonda solidarnosti te najavio zahtjeva za povećanje alokacije. „Prema onome što sada dobivamo od jedinica lokalne samouprava, nakon raspisanih natječaja cijene su puno više od onih predviđenih troškovnicima, tako da ćemo tražiti dodatak na alokaciju negdje između 5 i 7 milijuna eura, a hoće li to biti dovoljno, vidjet ćemo tek na kraju, kada će svi javni pozivi biti gotovi“– izvijestio je župan Kolar.


Fotogalerija