Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 30. studenoga 2015.

Ocjenjivanje i izložba meda Krapinsko-zagorske županije je manifestacija koja već 14 godina promiče kvalitetu zagorskog meda i promovira zagorske pčelare. Organizator manifestacije je Krapinsko-zagorska županija i Savez pčelarskih udruga KZŽ uz financijsku podršku Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Krapina i ovogodišnjeg domaćina općine Konjščina. Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je Ministarstvo poljoprivrede.

Župan Željko Kolar je pozdravljajući pčelare koji su ispunili sportsku dvoranu rekao „Mi Zagorci se možemo pohvaliti mnogobrojnim nagradama na različitim područjima, ali ono što nam nedostaje je malo drskosti, brendiranja i pozicioniranja na tržištu. S obzirom da smo brendirali Bagrem, med zagorskih brega ne smije nam se dogoditi da nakon ovakve godine i ovakvih fantastičnih medova ne možemo prodati svoj proizvod. Prošle je godine bila loša situacija pa smo financijski pomogli oko prehrane. Županija nije dala niti jedan poklon niti jednom stranom izaslanstvu, ministarstvu ili bilo kome tko putuje nekamo u svijet, a da unutra nije bila teglica meda – to radimo zbog promocije samog proizvoda, ali to očigledno nije dovoljno. Očito je da ćemo svi zajedno morati napraviti još i vise. Ponavljam – moramo biti agresivniji na tržištu i moramo još puno novaca ulagati u brendiranje“ naglasio je župan Kolar i svim pčelarima čestitao na izuzetnoj kvaliteti meda. „Drago mi je da je ovdje i Ladislav Prežigalo koji je godinama bio zadužen za gospodarstvo grada Zagreba i pozivam novog predsjednika zajednice da već sljedeći tjedan pokrenemo iskorak prema našem glavnom gradu, a nakon toga i van granica Lijepe naše“ zaključio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol čestitala je svim nagrađenima na kvaliteti meda i iznijela niz podataka o postignućima u pčelarstvu u posljednje četiri godine „Europska komisija je 2013. odobrila Nacionalni pčelarski program. Broj pčelara se u posljednje četiri godine povećao za gotovo 60% – sa 7.500 2011. godine na 11,700 2015. godine. Danas se investira u pčelarstvo, nabavljaju se nove košnice i oprema, ulaže se u preradu. Slobodno  mogu reći da su pčelari primjer svima u poljoprivredi i na području međusobne suradnje i u povlačenju sredstva iz europskih fondova i iskorištavanju dodatne vrijednosti osnovnog proizvoda. Različita pića na bazi meda, propolis i matična mliječ, cvjetni prah i medenjaci su ti dodaci koji pokazuju inovativnost i kreativnost naših pčelara. Budući da smo omogućili prodaju meda na vlastitom pragu i na tržnicama bez fiskalizacije računa, zahvaljujući stalnom brendiranju i povezivanjem sa turističkom ponudom i poznavajući naše pčelarke i pčelare, njihovu vrijednost trud i mar, uvjerena sam da će ove brojke biti još bolje te da će oni pokazati svima u poljoprivredi kako se od svog rada i truda može živjeti“ poručila je zamjenica ministra poljoprivrede.

Na ovogodišnje 14. ocjenjivanje pristigla su 124 uzoraka meda od 94 pčelara, najviše otkad se provodi ocjenjivanje na području KZŽ. Osim 10 uzoraka meda kestena, po jedne livade i lipe, 16 uzoraka cvjetnog meda i 12 medljikovca, ocijenjena su i 82 uzorka bagrema, kojega je Krapinsko-zagorska županija zaštitila posebnim žigom Bagrem med zagorskih brega. Na prigodnoj svečanosti, pčelarima su uručene medalje i prigodne nagrade. Ovogodišnji šampion izložbe je Josip Krog iz Štuparja,općina Petrovsko, koji je za svoj bagremov med dobio najvišu ocjenu stručnog povjerenstva. Drugo i treće mjesto su, također sa bagremovim medom, osvojili Darko Milinković i Denis Galina. Najbolji cvjetni med imao je Robert Pavić, zlato za kestenov med pripalo je Nenadu Martinjaku; za lipov i livadni med Josipu Dernikoviću, a za medljikovac Stjepanu Ožegoviću. Izložba je održana upravo u Konjščini jer tamošnja Pčelarska udruga Nektar ove godine slavi 20 godina djelovanja. Svi izloženi medovi analizirani su u skladu s Pravilnikom o kakvoći meda i drugih pčelinjih proizvoda, te su senzorički ocjenjeni.

Ocjenjivanje i izložba meda koju Krapinsko-zagorska županija organizira svake godine u suradnji sa Savezom pčelarskih udruga KZŽ daje uvijek iznova potvrdu već prepoznatom kvalitetnom proizvodu izvorno nastalom na zagorskim bregima. Bagremov med s naših područja, šampion među svim drugim vrstama, nadmašuje sve vrijednosti propisane međunarodnim normama baš kao što su pokazale fizikalno kemijske analize.

Na 14. ocjenjivanju i izložbi meda KZŽ su uz župana Željka Kolara i zamjenicu ministra poljoprivrede Snježanu Španjol bili i izaslanik gradonačelnika Zagreba Ladislav Prežigalo, zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek, potpredsjednik Županijske skupštine Žarko Tušek, više zagorskih načelnika i gradonačelnika predvođeni domaćinom Mirkom Krznarom, predsjednik HGK ŽK Krapina Josip Grilec, voditelj potpora u Hrvatskom pčelarskom Saša Petrić, urednik časopisa Hrvatska pčela Vedran Lesjak, predsjednik Saveza pčelarskih udruga KZŽ Zdravko Bedeniković, predsjednik udruge Nektar Konjščina Darko Milinković, voditelj stručnog povjerenstva i profesor na Agronomskom fakultetu Dragan Bubalo, ravnatelji srednje i osnovne škole Konjščina Dragutin Petanjek i Zoran Vuger te ravnateljica dječjeg vrtića Konjščina Lidija Poštek.

Na izložbi i ocjenjivanju meda poseban je gost bila Osnovna škola Franje Horvata Kiša iz Lobora koja je na veoma kreativni način na svom štandu izložila pekarske, slastičarske i ostale delicije s medom koje su izradili svojim vrijednim rukama. Program izložbe meda su prigodnim programom obogatila djeca iz dječjeg vrtića Konjščina i ŽVS Kušlec.


Fotogalerija