Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 2. prosinca 2013.

Ovogodišnja izložba meda održana je u Pregradi pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, a u organizaciji Krapinsko-zagorske županije i Saveza pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije te uz financijsku podršku partnera manifestacije HGK Županijske komore Krapina. Ukupno 85 pčelarki i pčelara sudjelovalo je na natjecanju sa 115 uzoraka meda od kojih je njih 114 odgovaralo uvjetima Pravilnika o medu. Senzorsko ocjenjivanje meda te analizu na Agronomskom fakultetu prošli su svi uzorci meda, i to prema kategorijama bagremovog, kestenovog, livadnog, cvjetnog, lipovog meda te medljikovca. Najviše je uzoraka bagremovog meda, njih 74. Najbrojnije su srebrne medalje, njih 55, dok je 43 zlatnih i 16 brončanih.

Na svečanoj dodjeli nagrada i priznanja u Pregradi župan Željko Kolar je izrazio zadovoljstvo brojem pristiglih uzoraka i kvalitetom meda zagorskih pčelara čemu je potvrda i dobivanje zajedničkog žiga „Bagrem med zagorskih brega”. Zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol ohrabrila je prisutne pčelare viješću kako će prva sredstva iz Europske unije za poljoprivredu biti namijenjena upravo za potporu pčelarstvu.

Prisutnim pčelarima i svim zainteresiranim prije svečane dodjele nagrada i priznanja održano je predavanje Zlatka Tomljenovića iz Poljoprivredno-savjetodavne službe na temu „Dobra veterinarsko-pčelarska praksa u pčelinjaku”, a zatim i prezentacija o značenju zajedničkog žiga „Bagrem med zagorskih brega”.

Šampionu 12. Ocjenjivanja i izložbe meda Josipu Krogu nagradu i priznanje uručio je župan Željko Kolar zajedno sa zamjenicom ministra Snježanom Španjol i gradonačelnikom Pregrade Markom Vešligaj.

Okupljene su svojim programom zabavili tamburaši iz tamburaške sekcije KUD-a Pregrada.

 


Fotogalerija