Zagorje
Bajka na dlanu

Kajkaviana proslavila 35. obljetnicu i predstavila novi broj časopisa Hrvatsko zagorje

Datum objave: 10. veljače 2024.

Udruga Kajkaviana proslavila je svoj 35. rođendan u petak 9. veljače 2024. u novoobnovljenim prostorima udruge na katu Fellerove zgrade, a uz brojne uzvanike, događanju su prisustvovali župan Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek.

Tom prilikom župan Željko Kolar uručio je predsjednici udruge Ines Krušelj-Vidas zahvalnicu za 35 godina djelovanja za doprinos očuvanju i promicanju kulturne baštine te za promociju Krapinsko-zagorske županije u zemlji i Europi. “Kajkaviana je od posebnog interesa za našu županiju. Taj njihov rad koji je krenuo prije 35 godina za očuvanje kulturne baštine i kajkavskog jezika je nemjerljiv, a vrijednost njihovog rada će biti još veća u budućnosti, generacijama koje će doći iza nas”, rekao je župan Kolar te naglasio izvrsnu suradnju s udrugom i nastavak podrške daljnjem radu.

Zamjenica župana Jasna Pete istaknula je kako je Kajkaviana udruga svih kajkavaca i kajkavki, svih ljudi kajkavskog govornog područja i prepoznatljiva je kao vrlo značajna udruga na području kulture ne samo u Županiji nego i u Hrvatskoj pa i izvan nje. “Kajkaviana je zaista postala jedan brend, sinonim za očuvanje kulturne baštine kajkavskog govornog područja. Posebno valja istaknuti i trudu koji Udruga ulaže kako bi u svoje okrilje privukla što veći broj mladih ljudi”, poručila je zamjenica župana Jasna Petek.

Uz 35. rođendan predstavljen je i novi četverobroj časopisa za kulturu „Hrvatsko zagorje”, koji je prema riječima glavne urednice Darije Mikulec posvećen prošlogodišnjoj 450. obljetnici Seljačke bune, uz koju je obilježen i 50. rođendan Muzeja seljačkih buna.

Časopis su predstavili urednica središnje teme Lidija Kelemen te autori radova u časopisu:  Branko Čičko, povjesničar i diplomirani knjižničar, istraživač lokalne povijesti, Vlatka Filipčić Maligec, povjesničarka, muzejska savjetnica i voditeljica Muzeja seljačkih buna, dr. Helena Rožman – povjesničarka i etnologinja, muzejska savjetnica, Kulturni dom Krško – Mestni muzej Krško i Grad Rajhenburg te Silvija Limani, povjesničarka umjetnosti, ravnateljica Muzeja Brdovec.

Obilježavanje 35. godišnjice osnutka udruge Kajkavina svojim su dolaskom uveličali neki od osnivača udruge te prvi predsjednik Darko Bubanko, drugi predsjednik Mirko Ivanjek te dugogodišnja tajnica i zaposlenica udruge Vlasta Horvatić Gmaz koji su s okupljenima podijelili priču o nastanku i prvim godinama udruge Kajkaviana.

Osim toga, brojni su posjetitelji mogli razgledati izložbu najstarijih izdanja iz fundusa Kajkaviane o Seljačkoj buni kao i grafičke mape „Kervave kronike glas”.


Fotogalerija