Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 11. prosinca 2015.

Okrugli stol je organiziran kako bi se preciznije detektirali problemi trenutno nedovoljno visoke stope zapošljivosti u struci nakon završene srednje škole te predložili načini rješavanja ovog problema. U diskusiji su uz zamjenicu župana Jasnu Petek sudjelovali djelatnici SŠ Krapina na čelu sa ravnateljem Ivicom Rozijanom te predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, PU Krapina, HKG ŽK Krapina i Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije. Ovom su prilikom kao problemi istaknuti ponuda neodgovarajućih zanimanja u obrazovnom sustavu te neprilagođenost kompetencija koje učenici stječu u školama uvjetima na tržištu rada. Uzrok ovome nalazi se u određenim nedostacima samog sustava koji se, unatoč povezivanjima sa Hrvatskim zavodom za zapošljavanjem i gospodarstvenicima, nedovoljno brzo prilagođava zahtjevima gospodarstva.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da su Županija, iako su joj ovlasti na području školstva u velikoj mjeri ograničene, raznim mjerama pokušava kontinuirano poticati izvrsnost svojih škola, profesora i učitelja. Zamjenica župane je ovom prilikom dodala i važnost rada na popularizaciji zanimanja potrebnih na tržištu rada. Ravnatelj Ivica Rozijan je kao primjere izvrsne suradnje sa SŠ Krapina istaknuo zagorske gospodarstvenike i Krapinsko-zagorsku županiju koja je svjesna činjenice da sama škola može najpreciznije odrediti svoje potrebe u velikom nizu područja.

Okrugli stol je organiziran u sklopu projekta Mijenjajmo se u kojem sudjeluju srednje škole Krapina i Konjščina. Implementacijom ovog projekta pruža se potpora Srednjoj školi Krapina i Srednjoj školi Konjščina u identifikaciji problema i razvoju pristupa odozdo prema gore kako bi svojim učenicima osigurali stjecanje modernih kompetencija i pristup najnovijim tehnologijama podižući tako njihovu zapošljivost i konkurenciju na tržištu rada.

Vrijednost projekta iznosi milijun i 786 tisuća kuna, od čega će se čak 85% sredstava dobiti iz fondova Europske unije.


Fotogalerija