Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 10. prosinca 2021.

Kampanja je započela u Krapini 25. studenog 2021. godine, kad se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama a traje do 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava. Akcija se nastavlja u drugim gradovima i općinama na području županije. Izrađeno je 10 ploča s porukama žena žrtava nasilja. Poruke su upućene drugim žrtvama nasilja, ali i građanima, osobama koje su u prijateljskom, rodbinskom ili kolegijalnom odnosu sa žrtvom nasilja.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug rekla je da akcija ima prije svega za cilj osvijestiti o učestalosti nasilja nad ženama i općenito nasilja u obitelji te podržati i poslati poruku osnaženja za žrtve nasilja u obitelji. „Poruka se tiče svih nas, a to je da je nasilje odgovornost svih nas, da prijavimo nasilje kojem žemo svjedočiti i da je na svima nama ona jedna ljudska odgovornost, a to je da pružimo podršku žrtvama nasilja, jer upravo je ta mala ruka podrška upravo ono što će potaknuti nekoga da izađe iz začaranog kruga nasilja“, rekla je pročelnica Gregurović Šanjug.

 

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić zahvalio je Krapinsko – zagorskoj županiji što provodi ovakav projekt. „Ovaj projekt je hvalevrijedan, ako ćemo uspjeti osvijestiti bilo koju od žrtava nasilja koja to trpi, a ne izlazi u javnost. Mislim da je ovo poticaj, saznanje da ipak ima i institucija i ljudi kojima se mogu obratiti i koje im mogu pomoći“, rekao je Gospočić.

 

Župan Željko Kolar rekao je da je nakon reakcija na prezentaciju projekta u Krapini, donio odluku da ova akcija prođe kroz čitavu županiju, sve gradove i općine. „Šaljemo dalje poruku da želimo biti županija s nultom stopom tolerancije na bilo kakav oblik nasilja i da trebamo stvoriti u javnosti takvu atmosferu da svaki onaj koji pomišlja na nasilje da mora biti svjestan toga da će, bez obzira na ime i prezime, poziciju koju obnaša, biti kažnjen. I ako stvorimo takvu atmosferu u društvu, duboko sam uvjeren da će nasilja općenito biti manje. Nemojmo okretati glavu, sve ono što se danas događa nekome drugome, može se dogoditi vama ili vašoj kćerki, unuci… Upravo od muškaraca se očekuje da damo maksimalno doprinos borbi protiv nasilja nad ženama, jer 99 posao nasilja u obitelji vrše muškarci. Poruka je jasna, slat ćemo je sve dok rezultati nasilja u obitelji u Krapinsko – zagorskoj županiji neće biti manji, a naš projekt Novi početak, na žalost, nam je zadao zadatak da duplo povećamo kapacitete u odnosu na one koje imamo do sada. Nadam se da kada sagradimo novu sigurnu kuću da nikada neće biti puna kao što je na žalost danas“, zaključio je župan Kolar.


Fotogalerija