Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 13. listopada 2022.

Između ostalog, veleposlanik je posjetio Poduzetnički centar KZŽ, čija je direktorica Helena Matuša istaknula da je suradnja počela u okviru projekta BAIF. „Veleposlanstvo je podržalo nastup naših start upova u okviru tog projekta, zatim kroz neku svoju misiju i ciljeve koje želi podržavati ovdje u Hrvatskoj, pogotovo što se tiče jednakosti i jednakog pristupa žena u društvu“, rekla je Matuša, zahvalivši na podršci.

 

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je ovo sigurno početak jedne suradnje. „Jako nam je drago što je kanadski veleposlanik izrazio interes za KZŽ, a u našem zajedničkom razgovoru dotakli smo se mnogo tema. Ono što nas sigurno povezuje je neki zajednički pristup, pogled i stavovi vezani uz rad i suradnju s ranjivim skupinama u našem društvu, uz orijentaciju prema poštivanju različitosti, toleranciji u društvu i zapravo građenje demokratskog društva koje će biti jednako dostupno i uključivo za sve. Ne treba zanemariti, bez obzira na udaljenost, da Kanadu i Krapinsko – zagorsku županiju povezuju i gospodarstvenici. Ukupni postotak trgovinske razmjene naših gospodarstvenika koji se odnosi na Kanadu je relativno mali, ali ono što se sigurno pokazalo je da postoje mnoge mogućnosti proširenja te suradnje. I današnji susret je bio prilika da veleposlaniku prezentiramo naše strateške projekte, viziju razvoja Krapinsko – zagorske županije i na kraju da posjetimo Energetski centar Bračak za koji je njegova ekselencija iskazala veliki interes, ali i tvrtku Prostoria koja jedan dio svoje proizvodnje plasira na kanadsko tržište, tako da zasigurno će to biti i otvaranja nekih novih mogućnosti i prostora za daljnju suradnju. Veselimo se daljnjoj suradnji i nadamo se da je ovaj susret prvi korak uspješnijoj, sadržajnijoj i češćoj suradnji Kanade i KZŽ u budućnosti“, zaključila je Petek. 


Veleposlanik Kanade u RH, NJ/E Alan Bowman istaknuo je da je impresioniran onime što je vidio, kao i predanošću vodstva Županije da uvede inovacijske tehnologije i transformira gospodarstvo ove regije na održivi, ekološki prihvatljiv, ‘zeleni’ način, uz naglasak na inovaciji. „U Kanadi jako cijenimo te stvari i nadam se da će nam tijekom dana doći mnoge ideje kako bismo bolje povezali vaše i naše inovatore, izgradili zajedničku budućnost i napredovali kroz zajednička iskustva. Kanada je jako daleko, ali imamo odličnu kanadsko – hrvatsku zajednicu koja je most između te dvije zemlje. U mnogim industrijama koje se oslanjanju na inovacije, udaljenosti više nisu važne. Zajedno mnogo možemo učiniti da unaprijedimo novu industriju i siguran sam da postoji veliki potencijal glede hrvatsko – kanadske suradnje u ovoj regiji“, rekao je veleposlanik Bowman.


Fotogalerija