Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 2. srpnja 2022.

Prema odluci žirija prvo mjesto pripalo je Kleti Zagorski Dvori – OPG Micak, drugo mjesto Vuglec bregu, a trećeplasirani su „Slastice tri užitka”. „Ova manifestacija je hvalevrijedna. Štrukle kroz tri generacije proizvodimo na tradicijski način. Stvorili smo modus i znamo što ljudi vole. Godišnje mi ispečemo preko 10 000 štrukli. Otvorili smo i radionicu štruklja i napravili smo jedan lijepi objekt uz pomoć Europe i Županije gdje ćemo uz vinske radionice koje radim imati i radionice štrukli. Jedan novi modus za Mariju Bistricu i cijelo Zagorje da možemo uz domaće ugošćivati i strance“, rekao je Mladen Micak.

 

Župan Željko Kolar rekao je kako tri dana događanja na Bajerima oslikavaju njihov velik potencijal uvjeren da će se to višestruko isplatiti. „Imamo 13 naših proizvođača, tri certificirana, a neki od ostalih su već u postupku certificiranja. Očekujemo da će se prodati preko 10 000 štrukli. Treba posebno naglasiti da imamo dva izlagača koji peku na licu mjestu i ne može se dogoditi da štrukli zafali. Ako želite jesti prave zagorske štrukle u Hrvatskoj, Europi i svijetu ipak morate doći u samo Zagorje“, rekao je župan Kolar.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek naglasio je kako su zagorski štrukli specijalitet koji baštinimo dugi niz godina. „Unatrag 20-ak godina upravo jer smo se pripremali za Europsku uniju napravili smo veliki iskorak. Zagorski štrukli su dotad bili poznati specijalitet koji se služio u našim restoranima, a u ovom trenutku Krapinsko-zagorska županija je među vodećima u Hrvatskoj po broju zaštićenih proizvoda“, rekao je Tušek.

Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban je rekao: Manifestacije koje smo spojili u jedan vikend međusobno se dopunjuju. Vino, štrukli i muzika koji se jako dobro sljubljuju. Za ove naše Bajere imamo velike planove koji su obuhvaćeni i razvojnim sporazumom Sjever u vrijednosti 60 milijuna kuna. Izgradnja još nije počela, ali već imamo spremne popratne sadržaje, aktivnosti i manifestacije za veliki projekt Bajeri“, rekao je Ban.


Fotogalerija