Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 3. ožujka 2011.

Europska komisija je predložila dodjelu 7,46 milijuna eura Sloveniji i 1,17 milijuna eura Hrvatskoj iz Europskog fonda solidarnosti kako bi se uklonile posljedice šteta od poplava nastalih u rujnu 2010. Novcem iz Fonda solidarnosti financiraju se hitne mjere poput dostave pomoći, čišćenja pogođenih područja i popravka osnovne infrastrukture, koje provode nacionalne, regionalne i lokalne vlasti.

U razdoblju od 17. do 22. rujna 2010., Slovenija i Hrvatska imale su neuobičajeno veliku količinu padalina, uslijed čega su rijeke probile nasipe, potjerale ljude iz domova i oštetile javnu infrastrukturu, privatne stambene objekte, usjeve i poduzeća. U studenom 2010., slovenske i hrvatske vlasti zatražile su pomoć iz Europskog fonda solidarnosti.

Budući da i zemlje koje su u pretpristupnim pregovorima mogu primati pomoć iz Fonda solidarnosti, Hrvatska je podnijela zahtjev Komisiji u studenom 2010. godine. Velike su poplave najviše pogodile infrastrukturu, poljoprivredu i privatno vlasništvo, naročito u zapadnoj Hrvatskoj. Znatna šteta nanesena je električnoj mreži, vodovodu, kanalizaciji te prometnoj, obrazovnoj i zdravstvenoj infrastrukturi. To je imalo za posljedicu nestanke struje i zastoje u cestovnom prometu, otežavajući tako brzo djelovanje.

Hrvatske vlasti procijenile su ukupnu izravnu štetu na 47 milijuna eura, što je ispod praga visine štete postavljenog za Hrvatsku (a koji iznosi 275,8 milijuna eura). Ipak, prema odredbama Fonda solidarnosti, zemlja pogođena istom većom prirodnom katastrofom kao i susjedna zemlja (u ovom slučaju Slovenija), iznimno može primiti sredstva iz Fonda solidarnosti. Taj je uvjet razmotren i zahtjev je na temelju njega odobren. Iznos od 1,17 milijuna eura koji je dodijeljen Hrvatskoj uglavnom će se iskoristiti za naknadu troškova čišćenja poplavom pogođenih područja. Hrvatska je nakon poplava u svibnju i lipnju 2010. primila skoro 4 milijuna eura iz Fonda solidarnosti.

Kako bi se isplatile te dvije potpore, Komisija će od tijela zaduženih za proračun (Europske komisije i Vijeća Europske unije) zatražiti da usvoje izmjene u proračunu Zajednice.

Više o tome možete saznati na web stranicama Europske unije

(IZVOR: Delegacija EU u RH)