Zagorje
Bajka na dlanu

Konferencija o energetskoj učinkovitosti – Buđenje graditeljstva

Datum objave: 25. travnja 2014.

Na otvaranju konferencije nazočnima su se obratili Anka Mrak-Taritaš, ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja, Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, Vladimir Makoter, predsjednik Hrvatske udruge krovopokrivača i organizator i Dejan Fičko, član Uprave Pevec. Građanima Republike Hrvatske se pruža prilika da dugoročno poboljšaju kvalitetu kuća i zgrada u kojima žive i rade koristeći sredstva EU fondova. Cilj Konferencije je također pripremiti građevinare za ove poslove, ali i informirati krajnje korisnike da znaju što ih sve očekuje.Najvažnija vijest za krajnje korisnike jest da će se ukupni iznosi pojedinačnih projekata bespovratno sufinancirati sa do 40% sredstava. Konferencija je namijenjena investitorima, tvrtkama koje se bave proizvodnjom građevinskih materijala, izvođačima radova, arhitektima, energetskim certifikatorima, stručnim udrugama, predstavnicima stanara, tvrtkama upraviteljima stambenih zgrada, predstavnicima lokalnih zajednica i samouprava, stambenim štedionicama, komercijalnim bankama. Organizator Konferencije, Hrvatska udruga krovopokrivača, poziva sve zainteresirane da se uključe u rad Konferencije i pripreme za provedbu budućih projekata.

Ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš je istaknula kada je riječ o graditeljstvu prvo osjeti krizu i izlazak iz recesije. Buđenje graditeljstva ostvarivo je kroz održavanje postojeće infrastrukture, izgradnje vodovoda i sanacije odlagališta, rekonstrukcije i sanacije postojećih zgrada. Pruža se veliko područje djelovanja kroz energetsku učinkovitost.

Župan Željko Kolar je istaknuo kako je Krapinsko-zagorska županija prepoznala obnovljive izvore energije i učinkovito korištenje energije u smislu značajnog doprinosa održivom razvoju. Upravo je Krapinsko-zagorska županija 2011. godine, prva u Hrvatskoj, krenula s provedbom projekta Poticanje energetske učinkovitosti u zgradarstvu kod fizičkih osoba sa ciljem poticanja ugradnje zadovoljavajuće toplinske izolacije vanjskih zidova i vanjske stolarije s ciljem postizanja energetskih ušteda i smanjenja emisije CO2 na vlastitom području. Od 2011. godine do danas odobrena je subvencija za 131 korisnika od čega je realizirano 89 subvencija od toga 49 za vanjsku stolariju i 40 za termo fasade u ukupnom iznosu od 2.130.434,54 kuna. Pojedinačna subvencija je iznosila od 12.000,00 kn u 2011., 18.000,00 kn u 2012 te 40.000,00 kn za termo fasadu, a 20.000,00 kn za vanjsku stolariju u 2013. godini.

U 2014. godini se planira nastaviti u istom smjeru te se želi potaknuti lokalno stanovništvo na aktivno korištenje mjera EnU na način da Krapinsko-zagorska županija preuzima ključnu ulogu u energetski održivom razvoju našeg društva. Također se na ovaj način želi potaknuti gospodarstvo Županije, prije svega male tvrtke i obrte. Potičući nabavu i ugranju predmetnih sustava indirektno se pomaže lokalnom gospodarstvu te mijenja okolina kako korisnika tako i proizvođača opreme. U značajnije programe kod kućanstava uz Energetsku učinkovitost ističemo i poticanje korištenja obnovljivih izvora energije gdje je od 2009. godine do danas ugrađeno 243 sustava u ukupnom iznosu subvencije 3.822.521,63 kuna (137 solarni kolektorski sustava, 4. geotermalne dizalice topline, 36 kotlova na pelete i pirolizu, 11 fotonaponski otočni sustavi). Potrebno je još istaknuti i druge programe energetske učinkovitosti koji se provode u našoj Županiji kao npr: program energetske učinkovitosti u školama Krapinsko-zagorske županije, obnova dvorca Bračak – uspostava Energetskog centra, rekonstrukcija domova zdravlja na području Krapinsko-zagorske županije po principima energetski gotovo nulte gradnje, područno grijanje na biomasu na području Krapinsko-zagorske županije, izrada studije Master plana javne rasvjete Krapinsko-zagorske županije i dr.

 

 

 


Fotogalerija