Zagorje
Bajka na dlanu

Konferencija „Proaktivna objava informacija lokalnih i regionalnih vlasti – prilike i izazovi“

Datum objave: 8. prosinca 2015.

Sudionike konferencije uvodno su pozdravili član Izvršnog odbora GONG-a Duje Prkut, direktor RLP SEE Konrad Adenauer Stifung Thorsten Geissler i povjerenica za informiranje Anamarija Musa, koja je istaknula kako bez otvorenih podataka koji vode do transparentnosti ne možemo očekivati odgovornu vlast. Thorsten Geissler je napomenuo kako bi sve javne institucije vlasti trebale slijediti načelo otvorenosti. Upravo je stoga od posebne važnosti da lokalna uprava radi na transparentan način kako bi se građane moglo uključiti u procese donošenja odluka.

Na okruglom stolu na temu Online informacije za građane i privatni sektor o iskustvima i dobroj praksi u lokalnim i regionalnim jedinicama govorili su i predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je istaknuo da se informacije ne objavljuju samo zbog toga jer tako određuje zakon, već transparentnosti rada i zbog građana. „Svaka donesena odluka u Krapinsko-zagorskoj županiji odmah se objavljuje na internetskoj stranici u dijelu upravnog odjela na koji se odnosi. Zanimljivo je i savjetovanje sa zainteresiranom javnošću koje smo proveli s udrugama. Mnogo je prostora za napredak, no kao netko tko je prošao sve faze odrastanja i razvoja lokalne samouprave, mogu zaključiti da smo napredovali“, rekao je župan Kolar i dodao kako bi bilo jednostavnije kad bi sve jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave koristile jednak model objavljivanja informacija.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk je rekao: „Svi smo u nekom segmentu uključeni u veću transparentnost dokumenata koje smo obvezni staviti pred javnost. Želio bih istaknuti da je pet županija dobilo priznanje za transparentnost prema istraživanju Instituta za javne financije. To su Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Brodsko-posavska, Zadarska i Šibensko-kninska županija. Treba napomenuti kako nailazimo i na velika ograničenja u proaktivnoj objavi otvorenih podataka jer to iziskuje i novu radnu snagu.“, rekao je Pauk i istaknuo kako Hrvatska zajednica županija osvješćuje svoje članice kako ispravno raditi s podacima, a pohvalio je i suradnju s Povjerenicom i GONG-om.

Smjernice za proaktivnu objavu podataka za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave koje je izradio GONG u suradnji s Povjerenicom za informiranje, te uz podršku Udruge gradova i Hrvatske zajednice županija, predstavio je Duje Prkut. Novoizrađene Smjernice nude objedinjene upute o ispunjavanju ključnih obveza uspostavljenih Zakonom o pravu na pristup informacijama, te savjete o uređenju strukture i sadržaja službenih internetskih stranica. O sadržaju Smjernica i svojim iskustvima iz prve ruke raspravljali su predstavnici županija i gradova zaduženi za informiranje.


Fotogalerija