Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 25. lipnja 2020.

Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek istaknula je da je ova školska godina bila izuzetno turbulentna i izazovna te zahvalila svima koji su doprinijeli da uspješno završi. „Ove je godine u zagorskim osnovnim školama bilo 9398, a srednjim 4342 učenika. Izdvajanja Krapinsko – zagorske županije u proračunu za 2020. godinu za školstvo bila su oko 120 milijuna kuna, što je 48,4 posto županijskog proračuna. Što se tiče infrastrukture, u kapitalnim projektima imali smo velike investicije od preko 80 milijuna kuna. Radi se o energetskoj obnovi naših 6 škola te o završetku i nastavku radova na sportskim dvoranama u Zlatar Bistrici i Hrašćini. Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu naš je kapitalni projekt, za koji izdvajamo 5 milijuna kuna, a tu je Znanstveni edukativno – zabavni centar kao budući centar darovitih. Imali smo i velika investicijska ulaganja, preko 5 milijuna kuna, što se odnosi na sanacije krovišta u 9 škola, sanitarnih čvorova, unutrašnje uređenje škola, kupnju bojlera, centralna grijanja, igrališta, kupnje zemljišta, različite obnove i adaptacije škola i projektno – tehničku dokumentaciju“, rekla je zamjenica župana Petek te je ujedno spomenula i povećanje sredstava za dopunski standard za obrazovanje, 1,3 milijuna kuna za učeničke i studentske stipendije, besplatan prijevoz za učenike, te da će se nastaviti sufinanciranje radnih bilježnica za sve osnovnoškolce, u suradnji s JLS. „Izdvajamo više od 500 tisuća kuna za visokoškolsko obrazovanje, koje imamo u Krapini, Zaboku i Pregradi, a za predškolski odgoj i obrazovanje preko 200 tisuća kuna svake godine. Posebno smo ponosni na naše programe za djecu s teškoćama i darovitu djecu. Svake godine nastojimo uvesti i nešto novo i drugačije, ove godine smo uveli građanski odgoj u naše osnovne škole, a Županija je potpisala sporazum s Gradom Rijekom i preuzeli smo riječki model građanskog odgoja u naše škole. Istaknula bih da su u tijeku i upisi u 1. razred osnovnih škola, koji bi trebali završiti do 20. kolovoza, a na području KZŽ ima nešto više od 1400 prvašića. Što se tiče upisa u 1. razred srednje škole, 8. srpnja počinej ljetni rok i tarje do 22. srpnja. U naših 10 srednjih škola imamo 1415 slobodnih mjesta, a iz osnovnih škola izlazi 1140 osmaša“, rekla je zamjenica župana Petek.

 

Voditeljica aktiva ravnatelja osnovnih škola Snježana Romić u osvrtu na školsku godinu istaknula je da su s obzirom na nove okolnosti i učitelji i roditelji i učenici morali zajedno učiti. „Velika podrška u ovim trenucima bio je osnivač, Krapinsko – zagorska županija. Iz ove školske godine izlazimo s novim znanjima i iskustvima koja ćemo moći iskoristiti u novim uvjetima rada“, rekla je Romić. Voditelj aktiva ravnatelja srednjih škola Ivica Rozijan istaknuo je da nije došlo do zastoja rada u sustavu, bez obzira na brz prelazak na nov način rada. „To znači da smo pokazali koliko je odgojno – obrazovni sustav fleksibilan i prilagodljiv na sve izazove. Nakon završetak godine, dalje se radi, provodi se matura, brane završni radovi, a u suradnji s osnivačem dogovorili smo zaštitna sredstva i opremu koju je osigurala Županija“, rekao je Rozijan.

 

Župan Željko Kolar istaknuo je: „Čudna je to i teška godina, no vidjeli smo da se možemo jako brzo mijenjati i prilagoditi novonastalim situacijama i da digitalna transformacija nema alternativu, ne samo u obrazovanju nego općenito u gospodarstvu i društvu. Trenutno ne znamo u kojim uvjetima će početi nova školska godina, no, pripremat ćemo se za sve moguće varijante. Mogu najaviti da ćemo u sljedećoj godini imati kapitalne investicije i ići dalje sa svim projektima, a ići će dalje i stipendije, bez obzira na to kako će se puniti proračun. Imat ćemo i dodatni trošak, do 2,5 milijuna kuna, za sanaciju oštećenja škola u potresu, bitno je da se zakon o obnovi donese kako bismo mogli tražiti sredstva u povrat. Na kraju, čestitao bih svim ravnateljima, nastavnicima, učenicima, roditeljima koji su se prilagodili novim uvjetima, maturantima zaželio što bolji uspjeh na maturi i upis na željeni fakultet te izrazi nadu da oni koji idu na tržište rada pronađu posao na području KZŽ“, rekao je župan Kolar.


Fotogalerija