Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 7. lipnja 2022.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je proglasio prirodnu nepogodu za gradove Klanjec i Oroslavje te općine Kumrovec, Veliko Trgovišće i Zagorska Sela.  „Imamo i prve procjene štete koje smo dobili sa zahtjevima za proglašenje i one ukupno za dva grada i tri općine iznose 29,3 milijuna kuna, odnosno još prošlog tjedna s proglašenjem elementarne nepogode za Općinu Hum na Sutli, gdje procijenjena vrijednost 2,5 milijuna kuna, ukupna šteta iznosi 31,8 milijuna kuna“ – rekao je župan Kolar te naveo kako je procijenjena šteta na području Općine Kumrovec 11,45 milijuna, na području Općine Zagorska Sela 6,87 milijuna, na području Garda Oroslavje 3,1 milijun kuna, na području Grada Klanjec 5,2 milijuna i na području Općine Veliko Trgovišće 2,7 milijuna kuna.

Vlasnik OPG-a Cesarec Mladen Cesarec naglasio je da je tradicionalna rascjepkanost zagorskih parcela ovaj put bila pozitivna. „Skroz su nam stradala četiri od 50 hektara kojih obrađujemo. Tu površinu moramo ponovno sijati i to hitno. Naći ćemo neka sredstva, najvjerojatnije zaduživanjem. Na dodatnih 27 hektara buča, suncokreta i kukuruza imamo 30-40 posto štete i to ćemo s biostimulatorima. To je iznos od nekih 30-ak tisuća kuna. Sad nam je zadnji rok za sjetvu. Nadam se da bude nekaj od proglašene elementarne nepogode, pomoći od županije, države, ali mi ne stignemo čekati“ – poručio je Mladen Cesarec, višestruko nagrađivani proizvođač bučinog ulja i aktualni državni šampion.

Gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić rekao je kako su tučom pogođeni veliki dijelovi Oroslavja. „Mokrice su štete 100-postotne, dio centra, dio Gornjeg Oroslavja i dio Andrašca. Ugrubo je procijenjeno da je šteta 3,1 milijun kuna na području grada. Danas su se javile i auto-kuće, i njihovi auti su oštećeni. Svakodnevno se javljaju ljudi. Nadam se da bude država pomogla, da se budu pronašla sredstva“ – rekao je gradonačelnik Šimunić.

PROTUGRADNA OBRANA

Župan Željko Kolar ovom se prilikom ponovno osvrnuo na polemiku oko učinkovitosti obrane od tuče protugradnim raketama. „Idemo probati spojiti praksu i teoriju. Ako ne postoje znanstveni dokazi da djeluje, postoje li znanstveni dokazi da ne djeluje? Državni hidrometeorološki zavod smatra da obrana s raketama ne doprinosi zaštiti poljoprivrednih nasada, a poljoprivrednici kažu da doprinosi i da se vidi razlika između vremena do 2019. godine kada smo branili nasade raketama i nakon toga kada branimo samo sa srebrnim jodidom. Imali smo 28 lasernih rampi koje su pokrivale čitavo područje županije. U 2020. i 2021. godini branili smo sa 17, u 2020. godini potrošene su 2.223 litre, u 2021. godini 800 i nešto litara, ali feedback nemamo“ – kazao je župan Kolar te ponovno predložio da struka izvijesti prema kojim se područjima kreću tučonosni oblaci i da s onda pola tog područja brani s raketama, a druga polovica ne. „Pa da onda vidimo hoće li biti kakve razlike oko nastale štete na poljoprivrednim nasadima“ – poručio je župan Željko Kolar te dodatno predložio nacionalnu kampanju i ulaganje sredstava za zaštitu nasada od tuče i subvencioniranje osiguranja.


Fotogalerija