Zagorje
Bajka na dlanu

Konferencija za medije – Stožer civilne zaštite KZŽ – 08. travnja

Datum objave: 8. travnja 2020.

Načelnik Stožera Anđelko Ferek – Jambrek istaknuo je da su u odnosu na dan ranije, novoevidentirane 4 osobe, od kojih su dvije s područja Krapinsko – zagorske županije; po jedna iz Lobora, Stubičkih Toplica, Zagreba i Zaprešića, dok 17  osoba čeka rezultate nalaza, od kojih 13 u samoizolaciji kod kuće. Načelnik Stožer Ferek – Jambrek dodao je da je gledano prema gradovima i općinama s područja KZŽ, broj pozitivnih osoba sljedeći: 35 osoba na području Grada Pregrade, 14 osoba na području Grada Krapine, 7 osoba na području Općine Hum na Sutli, 5 osoba na području Grada Oroslavja, 4 osobe na području Općine Jesenje, 4 osobe na području Općine Petrovsko, 5 osoba na području Grada Zaboka, 2 osobe na području Grada Donja Stubica, 1 osoba na području Općine Bedekovčina, 1 osoba na području Općine Đurmanec, 2 osobe na području Općine Desinić, 1 osoba na području Općine Krapinske Toplice, 1 osoba na području Općine Radoboj, 1 osoba na području Općine Gornja Stubica, 1 osoba na području Općine Stubičke Toplice i 1 osoba na području Općine Lobor.


Župan Željko Kolar izrazio je sućut obitelji preminulog muškarca iz Pregrade te je dodao kako se i dalje svi moramo pridržavati svih propisanih mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, jer jedino na taj način bit ćemo uspješni u suzbijanju pandemije. „Ne smijemo se opustiti, sljedeća tri tjedna su kritična te je jako bitno da se strože pridržavamo uputa. Rizik od povećanja oboljelih povećava se i zbog Uskrsa, kad se kući vraćaju osobe iz inozemstva“, rekao je župan Kolar, koji se osvrnuo i na situaciju s propusnicama. „Zahtijevali smo da se propusnice izdaju po sistemu bivših općina ili po sistemu policijskih postaja. Mi smo prijedlog poslali Nacionalnom stožeru još 25. ožujka ove godine (ali odgovor nismo dobili), a jučer je objavljeno kako se istarski stožer pozvao na članak 18. te su svi istarski načelnici i gradonačelnici pripremili zajednički prijedlog sporazuma prema centralnom Stožeru. Isto ćemo učiniti danas i mi u Krapinsko-zagorskoj županiji – poslat ćemo prijedlog zagorskim gradonačelnicima i načelnicima da ga vide. Vjerujem da će se svi s njime složiti, a potom ćemo ga poslati Nacionalnom stožeru, za kojeg očekujem da će dati pozitivan odgovor“, rekao je župan Kolar te dodao da liberalizacija sustava propusnica ne znači da ćemo se opustiti, već će time biti olakšan svakodnevni život stanovnika Krapinsko -zagorske županije.  „Nemaju svi u svojoj općini ljekarnu ili benzinsku postaju, a mnogi poljoprivrednici imaju njive na području druge općine ili grada“, rekao je Kolar te na kraju rekao i to da je uputio poziv ministru zdravstva Viliju Berošu da posjeti Krapinsko – zagorsku županiju, i to čim prije kako bi se konzultirao sa županijskim Stožerom i zdravstvenim ustanovama koje rade na području Krapinsko – zagorske županije. „Specijalne bolnice ne rade s dnevnim pacijentima te se ne ostvaruju dnevni limiti, i nadam se da će sastanak biti održan čim prije“, zaključio je Kolar.

 

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina  rekao je da je dosad testirano 485 uzoraka, da u bolnici leži 12 pacijenata te da su svi u dobrom stanju. Voditelj službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Dr. Ivan Lipovac rekao je kako je dosad evidentirano 540 kontakata oboljelih na području KZŽ. „U samoizolaciji su 34 zdravstvena djelatnika Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, od čega dvoje pozitivnih, a pozitivno je i pet korisnika bolnice od njih 23 kojima su uzeti brisevi. Također, sve četiri osobe za koje je u posljednja 24 sata utvrđeno da su pozitivne na koronavirus, vezane su uz Specijalnu bolnicu u Stubičkim Toplicama“, rekao je dr. Lipovac.

 

Pročelnica službe za internu medicinu OB Zabok, dr. Marija Marković dala je osvrt na slučaj prvog preminulog COVID-19 pozitivnog pacijenta s područja KZŽ. Naime, na jučerašnjoj konferenciji za medije Stožera za civilnu zaštitu RH istaknuto je da preminuli 46-godišnjak nije bolovao od kroničnih bolesti. „Spomenuti pacijent bio je nepokretan, uslijed posttraumatske tetraplegije te je bolovao od arterijske hipertenzije i adipoziteta. Mi smo pacijenta zbrinjavali s 28. na 29. ožujka, u trajanju 12 do 13 sati, pacijent je bio u teškom općem stanju, spojen na respirator i intenzivno liječen, nad njime se bdijelo cijelu noć i on je u ranim jutarnjim satima upućen u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”. Mi smo ga uputili sa svom dokumentacijom i podacima kojima smo mi u tom trenu raspolagali, i iz te je dokumentacije evidentno da se nije radilo o zdravom pacijentu, te se zato, u suradnji sa županijskim Stožerom, nakon ovog tragičnog ishoda, poslalo priopćenje“, rekla je dr. Marković.

 

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj također je izrazio sućut obitelji prvog COVID pozitivnog pacijenta s područja KZŽ koji je preminuo, a bio je s područja grada Pregrade. Rekao je i kako se situacija na području Pregrade polako stabilizira, odnosno, da se ovih dana bilježi manji broj pozitivnih osoba. Ravnatelj Srednje škole Krapina Ivica Rozijan uručio je nakon konferencije za medije ravnateljici Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Željki Žnidarić 60 zaštitnih vizira, koji se proizvode u školi, a koja ih je dosad donirala preko 300.


Fotogalerija